Direktorka RFZO: Srbija ima 5.800 doza inovativnog leka protiv koronavirusa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić izjavila je danas da Srbija ima 5.800 doza inovativnog leka protiv koronavirusa, američkog proizvođača Eli Lilly. Prema njenim rečima, ovaj lek sprečava progresiju bolesti i namenjen je pacijentima koji imaju lake do srednje teških simptoma infekcije – a u riziku su da razviju tešku kliničku sliku.

prtscrn/youtube: Sanja Škodrić RFZO
Foto: prtscrn/youtube / Sanja Škodrić RFZO

Škodrić je za televiziju Prva rekla da je Srbija četvrta zemlja u Evropi koja poseduje taj lek – pored Nemačke, Mađarske i Češke.

Ona je navela da je lek „iz grupe monoklonskih antitela“ i da deluje tako što se „vezuje za mesta gde se virus vezuje za ćelije“ čime sprečava dalju progresiju bolesti.

„Lek se vezuje za ta mesta i sprečava virus da se dalje vezuje za ćelije u našem organizmu. Njegova efikasnost je 95 odsto. Lekova iz ove grupe ima puno, neki su i dalje u kliničkim studijama, ali mi nabavljamo isključivo one koji su pokazali najveću efikasnost“, navela je ona.

Prema njenim rečima, taj lek se daje jednom, kroz infuziju, i nije potrebno da pacijent bude hospitalizovan.

Kako je navela, lek je namenjen pacijentima koji imaju lake simptome infekcije do srednje teških simptoma – a u riziku su da razviju tešku kliničku sliku.

„Daje se pozitivnim pacijentima, ali isključivo u prvih deset dana od pojave simptoma, nakon toga on nema efikasnost", rekla je Škodrić.

Ona je najavila da će nove količine tog leka stići u Srbiju tokom aprila i maja i dodala da ga trenutno ima dovoljno.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article