Direktorka kovid bolnice: Zatvoriti sve na bar dve nedelje; šta će nam ekonomija, ako ćemo imati bolesne i mrtve

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević zatražila je danas potpuno zatvaranje zemlje, uključujući i uvođenje policijskog časa, na period od najmanje dve nedelje kao jedino rešenje za izlaz iz trenutne epidemiološke situacije.

Tatjana Adžić Vukičević  Foto: Srđan Ilić
Tatjana Adžić Vukičević Foto: Srđan Ilić

Navodeći da je situacija alarmantna i da postaje "sve gora", ona je odbacila kao "glupost" najave pooštravanja mera tokom vikenda koje podrazumevaju samo ograničenje rada ugostiteljskih objekata.

"Imali smo kolektivnu histeriju sa zimovanjima, ludosti kad su pušteni koncerti i kad je dopušteno ljudima da u hiljadama odu na zadušnice. Šta će nam ekonomija, ako ćemo imati bolesne i mrtve", upitala je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Ona je gostujući na TV Prva "zamolila" sve članove Kriznog štaba, i one koji nisu u medicinskom delu, da dođu u bolnicu u Batajnici, obuku skafandere i, kako je rekla, "vide svoje građane".

"Za sedam dana smo primili 500 ljudi, između 10 i 20 odsto njih mogu biti kandidati da odmah pređu na intenzivno lečenje. Napravili smo još jednu jedinicu intenzivne nege sa 30 kreveta koje čuvam za one sa poluintenzivne nege čije se stanje pogorša", rekla je direktorka.

Dodala je da je prethodne noći obavljeno 13 prevoza bolesnika u kovid bolnicu u Kruševcu jer u Beogradu, kako je navela, više nema mesta.

Pozvala je na što bržu vakcinaciju svih građana, posebno zdravstvenih radnika među kojima po njenim rečima, postoji jako mali odziv.

"Stavila bih danas na Kriznom štabu pod obavezno da zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu i time daju primer koji će slediti i svi ostali građani. Vakcinu mogu da prime svi, i oni koji su preboleli kovid treba da prime vakcinu po isteku mesec dana", nevela je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Dodala je da su kod pacijenata koji su u ovom talasu inficirani, primetne "velike i teške plućne promene".

"Virus stvara neku vrtsu gangrene pluća. Čak i bolesnici koji se leče u kućnim uslovima su na ivici da budu kandidati za kiseonik. Bilo bi dobro da se posle svega ovoga napravi post kovid plućna bolnica jer svi ti ljudi su ozbiljni respiratorni invalidi", rekla je Adžić Vukićević.

Broj obolelih i preminulih od koronavirusa poslednjih dana je u porastu, a danas se očekuje zasedanje dva puta najavljivane sednice Kriznog štaba i donošenje novih mera. Uoči toga, vidljivo je neslaganje lekara koji rade na terenu i političkog odnosno ekonomskog dela Kriznog štaba u vezi s merama koje bi trebalo doneti.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article