Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Strahujem od povećanja broja obolelih nakon praznika

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da strahuje od povećanja broja zaraženih koronavirusom nakon produženog vikenda i da su u Batajnici u pripravnosti da otvore drugi deo bolnice koji trenutno nije u funkciji.

Tatjana Adžić Vukićević  Foto: Srđan Ilić
Tatjana Adžić Vukićević Foto: Srđan Ilić

Doktorka Adžić Vukičević kaže da su kapaciteti bolnice u Batajnici prilično popunjeni.

"Dodatno su popunjeni zbog toga što su se praznile mnoge bolnice u Beogradu i izlazile iz kovid sistema. Mi smo primali sve te pacijente, uključujući najteže bolesnike u jedinicama intenzivnog lečenja", ističe Adžić Vukičević.

Navodi da je, prema internoj statistici, u Batajnici od 4. decembra hospitalizovano 2.800 ljudi

"Trenutno imamo 410 bolesnika. U jedinicama intenzivnog lečenja se nalaze 62 pacijenta, a 32 su intubirana. Svaki dan imamo između 30 i 50 prijema u bolnicu. Otprilike toliko imamo i otpusta", navodi doktorka Adžić Vukičević.

"Sve teže kliničke slike "

"Primetili smo da smo po otvaranju bolnice imali dve trećine muškaraca među pacijentima, a sada imamo polovinu muškaraca i polovinu žena. Kliničke slike su sve teže u smislu razvijanja akutnih tromboza, bilo venskog bilo arterijskog sistema, koje su kod značajnog broja bolesnika rezultovale i amputacijom ekstremiteta", ističe doktorka Adžić Vukičević.

Ona navodi da veoma strahuje od povećanja broja obolelih nakon produženog vikenda i mini-odmora i da su u pripravnosti da otvore drugi deo zgrade, koji sada nije u funkciji.

"Nekoliko puta na dan od svojih kolega dobijam izveštaje o broju slobodnih mesta i zaista se plašim ovoga što će nam doneti narednih 10 do 12 dana, kada se svi ljudi vrate sa odmora", naglašava doktorka Adžić Vukičević.

Iako je bilo reči o pooštravanju mera tokom praznika koji su u toku i produženog vikenda, zimski centri su puni, a poslednjih dana u Beogradu razbijeno je više nelegalnih žurki po lokalima.

Epidemiolog Predrag Kon je uoči praaznika, odgovarajući na konferenciji za novinare Kriznog štaba na pitanje Insajdera ko će biti odgovoran ukoliko nakon posle praznika skoči broj zaraženih – Vlada i Krizni štab koji su zakasnili sa zatvaranjem rizičnih mesta ili građani rekao da će odgovornost snositi svi.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article