Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Slobodno samo 50 mesta, protekli vikend najteži do sada

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević upozoria je da se rapidno povećava broj obolelih sa teškom kliničkom slikom i ističe da je ta ustanova zabeležila najteži vikend od kada je otvorena, a da je trenutno raspoloživo samo 50 mesta za prijem.

Tatjana Adžić Vukičević  Foto: Srđan Ilić
Tatjana Adžić Vukičević Foto: Srđan Ilić

"Od kada radi ova kovid bolnica nismo imali teži vikend. Više od 190 ljudi primljeno je za dva dana u kovid bolnicu u Batajnici, a za proteklih pet dana oko 500", rekla je Adžić Vukičević za Radio-televiziju Srbije.

Ona je navela da su među pacijentima podjednako zastupljene sve generacije, ali da poslednjih dana imaju prijeme starijih bolesnika.

Tatjana Adžić Vukičević je istakla da je u bolnici ostalo samo 50 slobodnih mesta, a da ima najavljene prijeme 14 pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Odlukom Vlade na predlog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa od 12 sati u subotu do danas u šest u Srbiji su na snazi bile pooštrene mere, prema kojima su radile samo apoteke, benzinske pumpe i prodavnice prehrambene robe, dok je sve ostalo bilo zatvoreno u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Pulmolog Đorđe Taušan iz Vojno medicinskog centra (VMC) "Karaburma" ocenio je juče da ovakve mere Kriznog štaba ne donose ništa, da se broj zaraženih smanjuje prividno, i da je potrebno da mere traju najmanje 14 do 21 dan kako bi se smanjila transmisija virusa među mladima.

Da donete mere nisu dovoljne da se brane sa epidemiološkog stanovišta, stav je i epidemiologa Predraga Kona, koji je dodao da je ipak bolje da imamo nekakve mere nego da ih nemamo uopšte.

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je juče da će medicinski deo Kriznog štaba na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba tražiti najstrože mere radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article