Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Kapaciteti skoro popunjeni, sve više bolesnika sa teškom kliničkom slikom

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević izjavila je danas da sa više od pet hiljada novozaraženih koronavirusom svakog dana, zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak, da su kapaciteti skoro popunjeni, a lekari ulažu nadljudske napore.

Tatjana Adžić Vukičević  Foto: Srđan Ilić
Tatjana Adžić Vukičević Foto: Srđan Ilić

Ona je naglasila za RTS da je kovid bolnica u Batajnici gotovo na maksimumu svojih kapaciteta.

„Pritisak na bolnicu je ogroman, rečima ne može da se opiše, ulažu se nadljudski napori“, naglasila je Adžić Vukićević.

„Na lečenju se nalazi ukupno 900 pacijanata od kojih je 800 na poluintenzivnoj nezi, dok je preostalih 100 u jednici intenzivnog lečenja, od kojih je 60 na respiratoru“, rekla je ona.

Ističe da prethodna noć u bolnici bila izuzetno teška sa 80 prijema i skoro isto toliko otpusta.

„Uočen je rast prijema bolesnika sa teškom kliničkom slikom, kupovalo se vreme tako što su primani u poluintenzivnu negu, a zahtevaju nemehničku ili čak mehaničku ventilaciju“, ukazuje Tatjana Adžić Vukićević.

Prema njenim rečima, više od 40 odsto slučajeva zaraze otpada na britanski soj.

Kaže da se teška klinička slika podjednako beleži i kod žena i muškaraca a sve je više i mlađih. Kako je dodala, najmlađi bolesnik ima 30 godina, tu je i jedna porodilja, a najstariji ima 93 godine.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article