Direktorka kovid- bolnice u Batajnici: Imamo skoro 900 bolesnika, više od dve trećine u veoma teškom opštem stanju

Direktorka kovid-bolnice u Batajnici Tatjana Andžić Vukičević izjavila je da je sa skoro zbrinutih 900 bolesnika, ta bolnica prenatrpana i da je situacija kritična. U KBC " Dr Dragiša Mišović" hospitalizovano je 250 pacijenata, od kojih je trećina u jedinicama intezivne nege.

Tatjana Adžić Vukičević  Foto: Srđan Ilić
Tatjana Adžić Vukičević Foto: Srđan Ilić

"Imamo skoro 900 bolesnika, praktično smo popunjeni, 30 preostalih postelja namenjeno je intenzivnoj nezi lečenja. Računajte da smo za nedelju dana imali oko 500 novih prijema, i od tog broja, računajte, između deset i 20 odsto bolesnika mogu biti kandidati za intenzivnu negu", rekla je ona za "Večernje novosti".

Naglasila je da je više od dve trećine bolesnika u veoma teškom opštem stanju, da su svi na invanzivnoj ili neinvanzivnoj kiseoničnoj potpori.

Adžič Vukičević je dodala da je pritisak na bolnicu neizdrživ i da je kadar, koji dolazi iz Univerzitetskog kliničkog centra i drugih beogradskih bolnica, preumoran.

"Najteži trenutak od otvaranja bolnice bio mi je utorak, kada sam u 15 sati objavila da više nemam mesta u gigantskoj bolnici kao što je Batajnica. Očajna sam, jer ne mogu pomoći svima kojima je moja pomoć potrebna", rekla je ona.

U KBC Dragiša Mišović 250 pacijenata, oko trećine na intezivnoj nezi

Načelnica anestezije u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" Duška Ignjatović izjavila je danas da je u toj ustanovi smešteno 250 pacijenata, od kojih više od 70 zahteva intezvino lečenje. Upozorila je da brojevi vrtoglavo rastu.

Ignjatović je za RTS rekla da posle godinu dana da rada u kovid – sistemu mnogo toga poznato i da se dosta protokola menjalo u skladu sa ozbiljnim kliničkim studijama.

"Međutim, i dalje za nas ima iznenađenja. Kovid19 je neprevidiv ne znamo zbog čega će krenuti loše", rekla je ona.

Istakla je da se dešava da se kod obolelih za 48 sati dramatično pogorša klinička slika, čak i kod mladih ljudi i da za to ima mnogo razloga.

Prema njenim rečima, ima slučajeva da se pacijenti kasno javljaju lekarima i da se leče na svoju ruku, i upozorila obolele da se ne mogu sami lečiti tako što nešto pročitaju na internetu.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article