Direktorka bolnice u Batajnici: Prelomni trenutak za zdravstveni sistem – vakcinacija ili nas biti neće

Direktorka bolnice Tatjana Adžić Vukićević izjavila je da je „ovo najteži trenutak u radu bolnice“ dodajući da su kapaciteti bolnice popunjeni i da se u njoj trenutno nalazi 915 pacijenata.

Tatjana Adžić Vukičević  Foto: Srđan Ilić
Tatjana Adžić Vukičević Foto: Srđan Ilić

„Došla sam u situaciju da se traži mesto više, da strahujem od svakog telefonskog poziva, od molbi kolega iz očaja da se primi još jedan pacijent“, rekla je Tatjana Adžić Vukićević nakon sastanka sa državnim sekretarima u Ministarstvu zdravlja, povodom epidemiološke situacije u zemlji.

Ona je ocenila da je reč o prelomnom trenutku za funkcionisanje zdravstvenog sistema i da ako se ne posvetimo vakcinaciji, kako kaže, „nas bukvalno biti neće“, kao i da nigde u Srbiji neće biti slobodnog kreveta.

„Niko od nas prisutnih nije verovao pre četiri meseca da će ova bolnica ikada biti popunjena“, kaže ona.

Prema njenim rečima, u poslednje tri nedelje je otvoreno 12 poluintenzivnih nega i peta jedinica intenzivnog lečenja.

„U jedinici intenzivne nege se trenutno nalazi 109 bolesnika i 90 odsto njih je intubirano. Sada su kliničke slike mnogo drastičnije, a za još veću birgu je to što se uglavnom radi o mladim ljudima. Najmlađa bolesnica je 1989. godište i sada se borimo za njen život“, kaže direktorka bolnice u Batajnici.

Dodaje da svi zaposleni ulažu napore danonoćno i da su na ivici psihičke i fizičke iscrpljenosti.

„Apelujem da se odazovemo masovnoj vakcinaciji jer samo vakcina nas može iz ove užasno teške situacije spasiti“, rekla je Tatjana Adžić Vukićević.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article