Direktorka Batuta: Retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut", izjavila je da retestiranje za osobe koje su završile lečenje od koronavirusa nije potrebno.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavila je da je testiranje pi-si-ar metodom, koji je suveren za dijagnostikovanje kovida 19, u primeni od samog početka epidemije.

"Trajanjem epidemije došlo je i do razvoja testova za brzo otkrivanje virusa koji se koriste pre svega kada imamo veliki broj inficiranih. U pitanju su antigenski testovi. Ako neko ima temperaturu i kašalj, njih treba uraditi za dva do tri dana od pojave simptoma. Na usluzi su domovi zdravlja, koji u kovid ambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen pi-si-ar test. Ako je antigenski test negativan a osoba ima simptome, tada treba ponoviti pi-si-ar test", ističe Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

"Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno", kazala je Jovanovićeva.

Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana.

Jovanovićeva ističe da se u protokolu i svakodnevnom radu na koronavirus, zdravstveni radnici su građani i za njih važi isti princip.

Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.

Ukazuje da u našoj zemlji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana.

"U nekim drugim zemljama taj period je skraćen na deset dana. Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja verujem da će tokom vremena biti brojnih promena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas", zaključuje Jovanović.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article