EPA/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević izjavio je danas da je smanjenje broja stanivnika u Srbiji manje od očekivane brojke, sudeći po očekivanjima iznetim u javnosti.

Broj stanovnika u Srbiji manji je za 495.975 u odnosu na popis iz 2011. godine, pokazuju prvi rezultati popisa stanovništva koje je objavio RZS.

“Ako govorimo o ubeđenju koje vlada u javnosti – posebno o tom migracionom efektu, on je sigurno manji. Ljudi koji se bave demografijom, istraživaće to i dati neke rezultate i istraživanja na osnovu popisa”, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, trenutno su poznati samo preliminarni rezultati popisa stanovništva a svi detalji popisa biće predstavljeni u narednih godinu i po dana.

Pomoćnik direktora RZS Petar Korović rekao je novinarima da je u popisu učestvovalo više od 15.000 popisivača, oko 2.500 instruktora popisivača, a iznad instruktora bili su opštinski koordinatori kojih je bilo 260 i iznad njih regionalni koordinatori.

“Kompletan sistem je bio usmeren tako da se u svakom momentu zna ko kome odgovara za šta, i ko koju informaciju dobija od koga”, naveo je on.

Kako je kazao, na početku popisa napravljena je dobra procena o prosečnoj zaradi popisivača – oko 60.000 dinara.

“Znamo da je ta zarada bila veća, veliki broj popisivača je dobio više od 100.000 dinara za mesec dana angažovanja u popisu. Najveća popisivačka zarada zabeležena je u iznosu od 372.444 dinara”, rekao je Korović.

Originalni tekst