Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ističe važnost istinskog dijaloga među zainteresovanim stranama, orijentisanog na rezultate, o svim ključnim aspektima izbornog procesa, uz podršku građanskih posmatrača, za povećanje transparentnosti i nivoa poverenja uoči lokalnih izbora u Beogradu, izjavio je direktor ODIHR-a Mateo Mekači uoči dvodnevne posete Srbiji.

„Iako je postizborno okruženje u Srbiji bilo napeto i čuli smo dosta oštre retorike, tokom poslednjih nedelja sam takođe video da se fokus pomera na važnost da se u potpunosti sprovedu preporuke koje je ODIHR dao krajem februara, što je dobrodošlo“, naveo je Mekači u autorskom tekstu dostavljenom agenciji Beta.

Mekači navodi da će tokom ovonedeljne posete Beogradu imati sastanke sa predstavnicima vlasti, političkih stranaka i civilnog društva, kako bi izrazio podršku ODIHR-a za rad na unapređenju izbornog procesa, ali i čuo o problemima koji izazivaju njihovu zabrinutost.

ODIHR je 17 puta posmatrao izbore u Srbiji, poslednji put u decembru 2023. godine, ukazao je Mekači i dodao da se procena, kao i uvek, zasnivala na sveobuhvatnoj analizi svih ključnih aspekata izbornog procesa koju su sproveli stručnjaci ODIHR-a, kao i stotine dugoročnih i kratkoročnih posmatrača.

„Napredak je sada moguć u Srbiji jer su rešenja nadohvat ruke čak i u oblastima kao što su obezbeđivanje bolje transparentnosti oko biračkih spiskova ili poboljšanje nezavisnosti i nadzora medija, i druge“, naveo je Mekači u autorskom tekstu, prenosi N1.

Autorski tekst direktora ODIHR-a Matea Mekačija „Posmatranje izbora i demokratija u Srbiji“ objavljujemo u integralnom obliku:

Prošlo je skoro 12 godina od kada sam prvi put posmatrao izbore u Srbiji.

Još u maju 2012. godine, kao specijalni koordinator OEBS-a za parlamentarne i prevremene predsedničke izbore, iz prve ruke sam se uverio u značaj koji građani i institucije Srbije daju ovom procesu i njihovu svest o uticaju koji će izbori imati na budućnost njihove zemlje.

U decembru 2023. godine, značaj koji građani Srbije pridaju izborima nije izbledeo. Odluke donete putem glasačke kutije mogu imati dalekosežne implikacije na ekonomsko blagostanje i bezbednost Srbije, kao i na njihova ljudska prava i građanske slobode.

Uz sve ovo u igri, izbori mogu dovesti do pojačanih tenzija između političkih lidera i među građanima, gde nepoverenje i optužbe o zloupotrebama mogu dovesti u pitanje legitimnost rezultata, pa čak i ugroziti stabilnost i bezbednost zemlje.

Pre više od 30 godina, u nastojanju da promovišu veće poverenje i obezbede transparentnije i demokratske izbore, zemlje OEBS-a su se složile da osnuju Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i da međusobno nezavisno posmatraju izbore. Takođe su se složile da to urade na osnovu nekih od najnaprednijih demokratskih standarda u svetu, kako bi se obezbedilo da političke stranke i kandidati mogu aktivno da učestvuju i da građani mogu da daju svoj glas tajno, bezbedno i bez pritisaka i zastrašivanja.

Nepristrasno međunarodno posmatranje pokazalo se ključnim za izgradnju poverenja u izbore. Na međunarodnom nivou, ono pokazuje drugim zemljama da je posvećenost demokratskim standardima istinska i da se demokratske vrednosti aktivno primenjuju. Na domaćem planu, nezavisno posmatranje izbora odvraća od potencijalnih zloupotreba vlasti i pomaže da se šira javnost i opozicione političke stranke uvere da postoji dodatni nivo kontrole.

ODIHR je 17 puta posmatrao izbore u Srbiji, poslednji put u decembru 2023. godine. Kao i uvek, naša procena se zasnivala na sveobuhvatnoj analizi svih ključnih aspekata izbornog procesa koju su sproveli stručnjaci ODIHR-a, kao što su izborni zakoni, praksa vođenja kampanje i finansije, pristup medijima i registracija kandidata i birača. Nalazi naših dugoročnih posmatrača, kao i stotina kratkoročnih posmatrača na dan izbora upotpunili su pregled koji smo predstavili dan nakon izbora. U našoj oceni, istakli smo da su ovi izbori bili tehnički dobro vođeni i da su biračima ponudili izbor političkih alternativa, ali i da je u njima dominiralo odlučno angažovanje predsednika, što je zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke stvorilo nepravedne uslove.

Iako je postizborno okruženje u Srbiji bilo napeto i čuli smo dosta oštre retorike, tokom poslednjih nedelja sam takođe video da se fokus pomera na važnost da se u potpunosti sprovedu preporuke koje je ODIHR dao krajem februara.

U poslednjih nekoliko meseci, nastavili smo dijalog sa srpskim vlastima – koje snose najveću odgovornost za sprovođenje ovih preporuka – i pozdravili smo njihovu iskazanu otvorenost i spremnost da o njima detaljno razgovaramo i pređemo na njihovu praktičnu implementaciju.

ODIHR je pomogao vlastima svojom jedinstvenom ekspertizom, uključujući i projekat podrške izbornoj reformi na Zapadnom Balkanu koji finansiraju EU i Austrijska razvojna agencija.

Preporuke ODIHR-a se redovno razvijaju imajući u vidu duži period za implementaciju. Međutim, napredak je sada moguć u Srbiji jer su rešenja nadohvat ruke čak i u oblastima kao što su obezbeđivanje bolje transparentnosti oko biračkih spiskova ili poboljšanje nezavisnosti i nadzora medija itd.

Istovremeno, apelujemo na potpuno inkluzivan i transparentan proces, uz uspostavljanje nove posebne radne grupe nakon imenovanja nove vlade, koja mora uključiti sve relevantne aktere, uključujući organizacije civilnog društva.

Istinski dijalog među zainteresovanim stranama orijentisan na rezultate, uz podršku građanskih posmatrača, može igrati važnu ulogu u povećanju transparentnosti i nivoa poverenja. Iako se neslaganja mogu pojaviti i pojavljuju se kao u svakom demokratskom društvu, kritičke glasove ne treba potkopavati, već ih pažljivo saslušati.

U tom kontekstu, posebno su me ohrabrile nedavne rasprave u Kolegijumu Narodne skupštine. Izrazi spremnosti obe strane da se uključe u konstruktivan dijalog obećavaju i treba da se nastave, kako bi se istinski unapredio izborni proces u duhu konsenzusa i odgovornosti svih strana za dobrobit građana Srbije.

Dok se pripremamo da rasporedimo misiju za posmatranje izbora za predstojeće izbore 2. juna, otputovaću u Beograd narednih dana, kako bih se sastao sa vlastima, političkim strankama, civilnim društvom i drugim sagovornicima i potvrdio posvećenost ODIHR-a da podrži napredak ka izbornom procesu koji je u potpunosti usklađen sa međunarodnim standardima – ali i saznao više o planovima i problemima koji i dalje postoje.

Otvoreni dijalog o pravilima koja regulišu demokratske izbore najbolji je recept za prevazilaženje političke polarizacije i nepoverenja, a ODIHR će to nastaviti da čini u Srbiji, ali i šire.

Post Views: 14

Originalni tekst