Direktor KBC Zemun: Klinička slika kovid pozitivnih pacijenata mnogo teža nego ranije

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović izjavio je danas da sada dominira britanski soj koronavirusa, koji donosi brže napredovanje bolesti i teže kliničke slike, ali da kod vakcinisanih koji su oboleli nema onih sa težim nalazom.

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija

Stojanović je za RTS rekao da je u KBC Zemun trenutno zbrinuto 307 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 55 u intenzivnoj nezi, 24 je intubirano, a 28 je na neinvanzivnoj ventilaciji.

"Međutim, ti pacijenti prete da pređu s neinvanzivnog na intubirani status", naglasio je Stojanović.

On je naveo da se povećava broj novozaraženih i pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija.

"Za pomalo, ali se povećava. Ta statistika je u ovom trenutku za nas malo lakša s obzirom da su se u poslednjih nekoliko dana u kovid sistem uključili ponovo KBC Zvezdara i KBC Bežanijska kosa. Pored bolnice u Batajnici koja ima najveći broj pacijenata, skoro 900 u ovom trenutku, i Arene i KBC Dragiša Miošović, tu je i zemunska bolnica", rekao je Stojanović.

Stojanović je naveo da je u januaru u Srbiji, 14 odsto ljudi bilo zaraženo britanskim sojem koronavirusa, u februaru 58, dok je u martu 84 odsto osoba s tom varijantom virusa.

Dodao je britanski soj skoro duplo brže razvija kliničke slike, a da je većina zaraženih starosti između 40 i 50 godina.

"Klinička slika pacijenata je mnogo teža nego ranije i duplo brže se bolest razvija. Većina zaraženih je starosti između 40 i 50 godina. Upravo smo analizirali u poslednjih 15 dana, negde oko 80 odsto pacijenata su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća ", rekao je Stojanović.

Kako je istakao, na lečenju ima i pacijenata koji su primili prvu ili obe doze neke od vakcina, ali njihova klinička slika je mnogo lakša, nema nijedan sa težim nalazom.

Stojanović je rekao da je KBC Zemun ušao u kovid-sistem pre tačno godinu dana, od kada je u toj ustanovi pregledano 22.000 pacijenata, 7.900 osoba je hospitalizovano, a izvršeno je 200 operacija.

Izvor: RTS, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article