Direktor Instituta Banjica: Pritisak na zdravstveni sistem popušta

Direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica Zoran Baščarević rekao je danas da se oseća da pritisak na zdravstveni sistem popušta i da je manje hospitalizovanih pacijenata obolelih od koronavirusa. Prema njegovim rečima, u ovoj ustanovi trenutno su smeštena 94 pacijenta od kojih je šest na intenzivnoj nezi.

Koronavirus/ ilustracija Foto: Ministarstvo odbrane
Koronavirus/ ilustracija Foto: Ministarstvo odbrane

Baščarević je za RTS rekao da je primetan manji broj hospitalizovanih u ovoj ustanovi u kojoj se trenutno od posledica oboljevanja od kovida19 leči 94 pacijenta, a da ih je u jednom trenutku bilo 167.

"Sveli smo se na oko polovinu pacijenata koje možemo da hospitalizujemo. Dobro je što je naša intenzivna terapija koja se napunila za jedan dan sada poluprazna. Imamo šest pacijenata, dva intubirana. Bolest pacijenata koji leže nije laka, srednje teška i teška, ali ih je manje. Oseća se da pritisak na zdravstveni sistem popušta", istakao je Baščarević.

Došao je, dodaje, prvi sneg, i Banjica nije tu da radi traume i to se mnogo oseća u sistemu.

"Na raspolaganju u Beogradu imamo Urgentni centar, VMA i Ortopedsku kliniku. Nadam se da ćemo moći da se vratimo što pre. To zavisi od epidemijske situacije. Dok god postoji potreba da i pacijente zbrinjava i Banjica ona će ostati u kovid sistemu. Čvrsto verujem da će Banjica 1. februara početi da radi i ortopediju i traumatologiju i sve. Ali, nedostaju nam ljudi", rekao je Baščarević, ističućio da je sada zaraženo 150 zaposlenih na Banjici.

Izjavio je da je juče započeta imunizacija zaposlenih na Institutu "Banjica" i da se prijavilo 124 zaposlenih da prime vakcinu protiv koronavirusa.

"Juče ih je 82 dobilo vakcinu. Svi su se osećali i osećaju dobro, nismo imali neželjenih efekata. Planiramo da u sledećem koraku i ostali dobiju vakcinu i da nastavimo imunizaciju do kraja. Banjica ima 1.000 zaposlenih i verujem da ćemo u narednih desetak dana završiti imunizaciju onih koji to žele", rekao je Baščarević.

Prema njegovim rečima prvo su vakcine dobili one koji rade u crvenoj zoni.

"Oni koji su već bolest prebileli, a mnogo ih je, nisu uključeni u ovaj prvi korak. Imamo 200 ukupno zaraženih u celoj pandemiji. U martu mesecu samo dvoje, u julu oko 30, a sada ih je 150. Oni koji imaju imuni odgovor i antitela biće vakcinisani nešto kasnije. Napravili smo redosled i svi će biti imunizovani u skladu sa protokolima", naveo je Baščarević.

Dodao je da je treći talas je bio dosta težak za Institut i da nedostaje ljudstvo, lekari, sestre.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article