Direktor Fajzera: Verovatno će biti potrebna i treća doza vakcine u roku od 12 meseci

Generalni direktor kompanije "Fajzer" Albert Burla rekao je da će osobama koje su primile vakcinu protiv kovida 19 tog proizvođača verovatno trebati dodatna, treća doza u roku od 12 meseci od revakcinacije.

Vakcina Fajzer/Biontek  Foto: Srđan Ilić
Vakcina Fajzer/Biontek Foto: Srđan Ilić

Albert Burla je istakao i da je moguće da će ljudi morati da se vakcinišu po jednom dozom protiv koronavirusa na godišnjem nivou.

„Moramo da vidimo kakav bi bio redosled i koliko često treba da se vakcinišemo“, rekao je Burla.

On je dodao da je najizvesniji scenario da će biti potrebna treća doza Fajzer vakcine, negde između šest i 12 meseci od revakcinacije a da nakon toga sledi godišnja revakcinacija.

Naglasio je da će vakcine biti važno sredstvo u borbi protiv zaraznijih mutiranih varijanti virusa.

"Fajzer" i partnerska kompanija "Biontek" su početkom meseca saopštili da je njihova vakcina delotvorna protiv različitih sojeva virusa.

Rezultati treće faze kliničkih ispitivanja "Fajzer-Biontek" vakcine protiv koronavirusa pokazali su da je vakcina 91,3 odsto efikasna i da zaštita nakon druge doze traje najmanje šest meseci.

Novi sojevi virusa bi mogli da budu izazov

Član Bajdenove Radne grupe za borbu protiv koronavirusa Dejvid Kesler napomenuo je ranije danas da Amerikanci mogu da očekuju da će im biti potrebna još jedna doza vakcine.

Istakao je da su odobrene vakcine veoma efikasne, ali da bi novi sojevi virusa mogli da budu izazov.

"Proučavamo trajnost antitela. Izgleda snažno, ali to se pomalo menja i bez sumnje nove varijante predstavljaju izazov. One čine da vakcine teže rade. Mislim da bi u svrhu planiranja trebalo da očekujemo da ćemo morati da pojačamo doze", rekao je Kesler.

Još u februaru su "Fajzer" i "Biontek" saopštili da testiraju i treću dozu svoje vakcine kako bi bolje razumeli imuni odgovor na nove varijante koronavirusa.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article