Svih četvoro štićenika Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici pronađeno je juče posle podne. Njihov nestanak je policiji prijavljen u ponedeljak i za njima se intenzivno tragalo. Devojčica je nađena u Beogradu, a ostalo troje dece u Leskovcu.

Mirko Jankelić, direktor Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici rekao je da su Deca stigla posle ponoći u Dečje selo, da su emotivno reagovali i da su kratko porazgovarali sa njima, kako im je bilo tri dana koja su bila odsutna i da li im je potrebna neka zdravstvena zaštita.

Na pitanje zašto su deca otišla, direktor Dečjeg sela navodi primer komentara sa društvenih mreža – „za sve je kriv Tom Sojer“.

– Drugi komentari ukazuju na nas da se malo preispitamo, da vidimo koliko možemo da prepoznamo dečje potrebe i koliko dobro možemo da odgovorimo na njih i šta je to što je decu nagnalo na ovakvu avanturu. Da li možemo da promenimo nešto u svom radu da do toga više ne dođe – rekao je Jankelić.

Napomenuo je da su deca 30. maja posle 21 sat napustila Selo, spakovali su se i čekali povoljni trenutak da ih niko neće primetiti, međutim njihov odlazak je odmah primećen.

– Dežurni vaspitač je odmah pozvao devojčicu, koja mu je rekla da ne beže i da će se vratiti. Međutim, kasnije je bila nedostupna. Odmah su obavešteni nadležni organi – rekao je Jankelić.

Prema njegovim rečima, oni su zajedno izašli, ali se posle njihove priče razdvajaju, tako da su neki pronađeni u Leskovcu, a devojčica je pronađena u Beogradu.

– Uzeli su nešto para koje imaju i tako su koristili autobuski prevoz. Deca imaju poznanstva od ranije. Mi te kontakte održavamo. Nisu deca otišla nasumice pa da mi ne znamo gde su, trudili smo se da od njihovih srodnika saznamo njihovo kretanj – rekao je direktor Dečjeg ela.

Na pitanje da li su bili gladni tokom ta tri dana, direktor je rekao da su se hranili od novca koji su poneli sa sobom.

Gde su tačno deca bila tri dana, javnosti još nije poznato.

Pronađena sva deca odbegla iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici

Original Article