S. D.danas 14: 55

DF: Hteli su nezakonito instalirati Vukoju, Dodik je smenio Šmita 1Foto: snapshot Youtube

Zastupnici DF u Parlamentu FBiH obratili su se javnosti nakon sinoćnje dramatične vanredne sednice u ponoć, prenose sarajevski mediji.

Sednica je bila na rubu incidenta. Na dnevnom redu je bila  popuna Komisije za izbor i imenovanje čime bi bio otvoren put za imenovanje sudije Ustavnost suda BiH, mesto na koje pretenduje Marin Vukoja, blizak HDZ-u.

„Želimo ovim putem da informišemo građane BiH da je sinoć pokušano, da se u Ustavni sud instalira Marin Vukoja na jedan nezakonit protivustavan način od strane Trojke i HDZ-a gde bi se pogodovalo najviše Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Mi smo to sprečili tako što smo utvrdili da su nam faktički poturili papir iz Komisije, to je uradio konkretno dopredsedavajući Mladen Bošković iz HDZ-a gde je konstantovano da je Komisija održana, a Komisija zapravo nije održana“, rekao je Mahir Mešalić, prenosi Vijesti.ba.

Demantovao je navode Trojke i drugih stranaka da opozicija opstruira.

„Zapravo opozicija ne može opstruirati, jer Komisiju za izbor i imenovanje većinski imaju stranke pozicije. Prikazan nam je dokument posle prve otkazane vanredne sednice, drugi dokument u 23 sata kada su poslanici preko 12 sati bili u sali, ali gde je Bošković konstantovao da je sednica održana iako sednica nikad nije bila održana. I zato smo burno reagovali štiteći Ustav, Poslovnik i Zakone ove države“, kaže Mešalić.

Dodao je da je „trebalo da bude instaliranje Marina Vukoje nezakonito i protivustavno. Mi smo se tome oduprli i mi ćemo nastaviti da se odupiremo demokratskim putem i na svaki legalan, zakonit način. Mi to nećemo dozvoliti, ovo je naša država, iako imaju parlamentarnu većinu ne mogu se iživljavati nad građanima ove zemlje. To nećemo dozvoliti ni rukovodstvu Parlamenta FBiH, ni Trojci, ni Dodiku, ni Čoviću“.

Na pitanje Vijesti.ba je li Dodik svojim ukazom ‘smenio’ Šmita, Mešalić je odgovorio: „Da, mi smatramo da je Dodik ovim Ukazom smenio Šmita i da OHR treba da pokaže svoje zube malo i na području RS, jer vidimo da je faktički krenulo rušenje države od strane Milorada Dodika. I zato je bila sinoćnja kombinacija Dodik-Čović u Parlamentu FBiH da se izvrši dodatni izborom Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst