EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Vatikan je ponovo otvorio istragu o nestanku Emanuele Orlandi, slučaju koji je “zahvatio” Italiju pre skoro 40 godina i upleo moćnu Svetu Stolicu, prenosi Danas.

Emanuela je imala 15 godina kada je nestala 22. juna 1983. dok se vraćala kući sa časa flaute u Rimu. Porodica Orlandi živela je u Vatikanu, gde je njen otac bio službenik u papskom domu.

Slučaj je pokrenuo nekoliko teorija. Jedna od tih tvrdila je da je Emanuelu kidnapovala banda ne bi li time ucenjivala Vatikan da pusti na slobodu Mehmeda Ali Agdžu. Da podsetimo, on je bio zatvoren 1981. godine nakon pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II.

Vatikanski državni tužilac Alesandro Didi ponovo je otvorio slučaj nakon nekoliko zahteva Emanuelinog starijeg brata Pjetra, koji je neumorno vodio kampanju da otkrije istinu njenog nestanka, navodi novinska agencija La Pres.

„Za istragu smo saznali samo preko medija“, rekla je Laura Sgro, advokatica porodice Orlandi.

„Pisali smo papi pre godinu dana sa namerom da razgovaramo sa tržavnim tužiocem. Naravno, srećni smo što sprovode istragu, ali se zaista nadamo da će ovo dati konkretne odgovore“, dodala je.

Didi je potvrdio ponovno otvaranje istrage za LaPres nakon što je o tome prvi put izvestila novinska agencija Adnkronos, rekavši da će „svi dosijei, dokumenti, izveštaji, informacije i svedočenja“ u vezi sa slučajem biti ponovo ispitani kako bi se razjasnio niz pitanja, prenosi Gardijan.

Nadalje, istraga će se fokusirati i na slučaj Mirele Gregori, koja je takođe imala 15 godina kada je nestala u Rimu nedeljama pre nestanka Orlandi.

Gregori je nestala nakon što je rekla svojoj majci da ide na ‘sastanak’. Dugo se verovalo da bi mogla postojati veza između dva nestanka.

Istraga dolazi nekoliko meseci nakon što je na Netflix-u objavljen dokumentarni film „Vatikanska devojka“, koji istražuje teoriju oko slučaja Orlandi. U najneverovatnijoj tvrdnji, Emanuelin prijatelj iz detinjstva rekao je da je tinejdžerku zlostavljao „neko blizak papi“.

Druga teorija otkrivena u dokumentarcu je da je Emanuela odvedena u London, gde je godinama živela u omladinskom hostelu u vlasništvu katoličke kongregacije, a njene troškove finansira Vatikan.

Prema ovoj teoriji, Emanuela je umrla u Londonu pre nego što je njeno telo prebačeno nazad u Rim i sahranjeno u Vatikanu.

Godine 2019, dve grobnice u Vatikanu su ekshumirane i ponovo otvorene nakon dojave da je Emanuela možda tamo sahranjena. Ali ljudski ostaci nisu pronađeni.

Druge teorije povezuju Emanuelin nestanak sa finansijskim skandalima u Vatikanu, navodnim seksualnim lancem koji vodi vatikanska policija i rimsko kriminalno podzemlje.

Ponovno otvaranje slučaja dolazi i nakon što je Džordž Gansvein, dugogodišnji lični sekretar i bliski poverenik pokojnog bivšeg pape Benedikta, rekao da će se pozabaviti misterijom nestanka Orlandi i u svojoj knjizi ispričati sve, koja bi trebalo da bude objavljena 12. januara.Vat

Originalni tekst