Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski reagovao je na vest da jednu devojčicu sa Daunovim sindromom iz Gostivara ostala deca u školi izbegavaju, te je pobrao simpatije šire javnosti jer je odlučio da je otprati do škole kako bi primerom pokazao đacima da je važno poštovanje različitosti.

Makedonska javnost se sa slučajem jedanaestogodišnje devojčice Amble Ademi upoznala prethodne nedelje kada se pojavila vest da su roditelji učenika koji zajedno sa ovom devojčicom pohađaju školu odlučili da bojkotuju nastavu. Navodno, Ambla se ponašala agresivno prema njihovoj deci, te su oni odlučili da pokrenu peticiju sa ciljem da se Amble izbaci iz njihove škole.

Iako je Zijadin Nuredini, direktor škole, objavio da se dogovorio sa Amblinim ocem da devojčica ostane u školi i da se rotira u tri odeljenja kako nikada ne bi boravila u samo jednoj učionici, demanti je stigao upravo od oca ove devojčice koji je rekao da se nije dogovorio sa direktorom i da nikada nije razgovarao o tipu nastave koji će njegova ćerka pohađati.

Otac smatra da je njegova ćerka zapravo diskriminisana od strane ostale dece, preneo je makedonski Puls info.

Ova vest ubrzo je došla i do predsednika države te je on odlučio da smiri situaciju time što će otpratiti devojčicu do škole „Edinstvo“. Predsednik Stevo Pendarovski je posetio porodicu Ademi i sa roditeljima devojčice razgovarao o tome na koji način je najbolje rešiti ovu neprijatnu situaciju.

Takođe, predsednik Severne Makedonije podržao je roditelje u njihovoj borbi za zaštitu prava dece sa atipičnim razvojem, a ohrabrio je i pozdravio brzu reakciju ombudsmana i odluku Komisije za zaštitu od diskriminacije da otvori postupak u slučaju Amble, preneli su makedonski mediji.

Iako se i ovo može smatrati kao čist populizam jednog predsednika, nekima je ovakav gest, makar sudeći po komentarima, ipak ugrejao srca.

Ograničenja za nevakcinisane u Srbiji, ili kako diskriminacija postaje privilegija

Original Article

(Visited 6 times, 1 visits today)