Kolet Devito, koja ima Daunov sindrom, odlučila je da svoju strast pretvori u karijeru i pokrenula je sopstveni biznis i postala milionerka. Ova devojka je zbog svoje bolesti ispaštala tokom školovanja ali i nakon završenog fakulteta kada nije uspevala da pronađe posao.

– Zapravo, oduvek sam volela da pečem kolače, čak od svoje četvrte godine. Od srednje škole sam išla na kurs kuvanja. Bilo je to teško vreme za mene. Nisam imala prijatelje, niti društveni život. Maltretirali su me i zadirkivali me stalno – rekla je Kolet.

Nakon završene srednje škole Kolet je otišla na univerzitet u Južnoj Karolini. Međutim, nakon što je diplomirala nije mogla da pronađe posao.

Uz majčinu pomoć otvorila je svoju firmu: Collettey’s Cookies.

Svoj mali biznis pokrenula je u Bostonu 2016. godine. Posao joj poprilično dobro ide i doneo je više od milion dolara u poslednjih pet godina.

Osima sopstvenog biznisa u dvadesetim, Kolet je takođe napisala dve knjige za decu, predstavljena je u dokumentarcu Born for Business koji govori o preduzetnicima sa invaliditetom, a vodi i neprofitnu organizaciju.

Kolet kaže da joj se dešava dosta neverovatnih stvari jer joj ponude za posao dolaze sa svih strana. Ali, kao najbolji deo posla ističe to što zapošljava osobe sa invaliditetom.

Collettey’s Leadership Org pomaže osobama sa invaliditetom da se pripreme za svoju karijeru, nudeći im radionice i monitoring. Procenat prihoda od prodaje kolačića, koji se šalju po celoj Americi i Kanadi, ide ovoj neprofitnoj organizaciji.

U 2020. godini je samo 17,9 odsto osoba sa invaliditetom bilo zaposleno, u ovoj zemlji ali ova devojka veruje da mnogi od njih žele da rade. Čak kada im to pođe za rukom, savezni zakon ne obavezuje poslodavca da im isplaćuje minimalnu zaradu. To znači da kompanije mogu da plaćaju osobama sa invaliditetom onoliko koliko misle da oni vrede, a protiv toga se Divito bori.

Pokrenula je peticiju za pomoć u stvaranju više radnih mesta za osobe sa invaliditetom, za koju se nada da će privući pažnju Kongresa.

Njena jedina misija je kako kaže da osobe sa invaliditetom mogu da rade.

Collettey’s Cookies sada ima 15 zaposlenih, a otprilike pola njih su osobe sa invaliditetom.

– Bez obzira ko ste, možete da napravite veliku promenu u ovom svetu. Nemojte da dopustite da vas ljudi razočaraju. Nemojte da se fokusirate na vaše nedostatke – poručila je Kolet svim preduzetnicima.

RTS u pokušaju modernizacije sramno ukinuo Dnevnik na znakovnom jeziku

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)