LEKARI već mesecima upozoravaju na pojavu velikog kašlja, bolesti koja ni ne treba da postoji u 21. veku, jer postoji efikasna i bezbedna vakcina koja štiti od ove bolesti, a situacija sada postaje veoma zabrinjavajuća.

ДЕТЕ СЕ ЗАЦЕНИ, ПОПЛАВИ, ТО ДОВОДИ И ДО СМРТИ Четири бебе умрле су у Београду од великог кашља: Са овим симптомима одмах код лекара

Foto: Shutterstock

Danas smo saznali da su, na žalost, četiti bebe umrle od velikog kašlja na Institutu za majku i dete u Beogradu, kao i da lekari primećuju porast broja dece sa teškom kliničkom slikom.

Šta je veliki kašalj

Veliki kašalj ili pertusis je akutno zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis. Nakon perioda od 7 do 10 dana (najduže 21 dan) od kontakta sa obolelom osobom, dolazi do pojave prvih simptoma bolesti. U tipičnoj kliničkoj slici velikog kašlja prepoznaju se tri stadijuma oboljenja, kako se navodi na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Prvi stadijum bolesti

U prvom, kataralnom stadijumu, kako objašnjavaju, dominantni su simptomi i znaci slični prehladi, koji traju jednu do dve nedelje:

 • kijanje
 • curenje iz nosa
 • blago povišena telesna temperatura ili odsutnost njenog porasta
 • blag kašalj

Drugi stadijum bolesti

U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći.

Trajanje drugog stadijuma infekcije je od jedne do šest nedelja. Između napada kašlja osoba ne mora da odaje utisak da je bolesna.

Treći stadijum bolesti

U poslednjem, rekonvalescentnom stadijumu, koji traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih.

Komplikacije:

 • Najčešća komplikacija velikog kašlja je zapaljenje pluća koja je i najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi
 • Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija.
 • zapaljenje srednjeg uha
 • anoreksija
 • dehidratacija,
 • krvarenje iz nosa
 • pojave kile
 • pneumotoraks (gubitak volumena pluća)

„Dete se zaceni, poplavi“

– Imao sam priliku da vidim kod mnogo dece zacenjivanje koje se nekoliko puta završavalo prestankom disanja, koje traje 1-2 minuta kad je dete plavo. Tad smo mi uplašeni, tad su roditelji uplašeni, tad je dete isto pod visokim stresom. To je nešto što može dovesti do smrtnog ishoda – rekao je nedavno infektolog prof. dr Dragan Delić.

Kako je rekao, veliki kašalj jeste bolest koja se leči, ali može imati teške, maligne forme sa prestankom disanja, može da ima komplikacije kako plućne, tako i neurološke komplikacije.

– Tu su dokazane komplikacije i otok mozga, edem mozga, dokazane su i tačke krvarenja u mozgu. Prema tome, klinička slika može da se prezentuje i sa konvulzijama, grčevima, sa poremećajem svesti, sa parezama i paralizama pojedinih delova tela. To može biti veoma ozbiljna i plućna i neurološka bolest – upozorio je dr Delić.

U najvećem riziku bebe do 12 meseci

Adolescenti i odrasli su značajni rezervoari Bordetella pertussis za odojčad. U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su upravo odojčad mlađa od 12 meseci, koja je nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana.

Najznačajniji rezervoari infekcije za odojčad su majke, sa učešćem od preko 30%. Prema rezultatima dostupnih studija, 12 do 26% odraslih osoba sa produženim kašljem serološki je pozitivno na pertusis i stoga oni predstavljaju značajne rezervoare za dalji prenos infekcije.

Kako se prenosi veliki kašalj

Prenošenje se vrši kapljičnim putem, a prosečno vreme inkubacije je desetak dana. Obolele osobe najzaraznije su za svoje okruženje u prve dve nedelje posle pojave kašlja. Ređe se prouzrokovač može preneti indirektno preko sveže kontaminiranih predmeta iz okoline obolele osobe.

Najviše oboljevaju nevakcinisane bebe

Stečeni imunitet nakon preležane bolesti nije trajan (traje od 5-10 godina). Pored toga, ni vakcinom indukovan imunitet ne traje dugo. Iako je Bordetella pertussis prisutna u svim delovima sveta, najveće stope incidencije su u zemljama sa niskim obuhvatom imunizacije među mlađom decom (zemlje u razvoju).

U razvijenim zemljama najviše oboljevaju nevakcinisane bebe, a zatim se registruje porast oboljevanja kod tinejdžera.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2018. godine na globalnom nivou obolelo je više od 150.000 osoba.

Prevencija velikog kašlja i lečenje

Veliki kašalj se leči propisivanjem antibiotika ako je u pitanju bakterijska infekcija, zatim antitusika i spazmolitika. Lekovi koji se ponekad koriste za teže forme bolesti jesu kortikosteroidi.

Retko može postojati potreba za oksigenoterapijom.

Vakcina najefikasnija prevencija

Kako ističu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, najefikasnija mera prevencije velikog kašlja je vakcinacija. Ona je u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima obavezna za sva lica određenog uzrasta.

Imunizacija protiv velikog kašlja počinje sa navršena 2 meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje 4 nedelje između doza.

Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda).

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst