Desničarski Nacionalni front (RN) Marine Le Pen beleži sve veći rast u poslednjim anketama pred istorijske izbore u Francuskoj. Jedna od anketa pokazuje da bi RN mogao da osvoji čak 37% glasova, dok druga procenjuje da bi stranka mogla osvojiti 260-295 mesta u parlamentu, što bi im potencijalno donelo apsolutnu većinu.

Rapidan porast broja pristalica dogodio se ubrzo nakon što je predsednik Emanuel Makron raspisao izbore pre tri nedelje, nakon poraza njegovih centrista na izborima za Evropski parlament. Zvanična kampanja za prvi krug glasanja završava se u ponoć u petak, dok se drugi krug očekuje 7. jula.

RN je u kampanji obećao povećanje kupovne moći, smanjenje imigracije i vraćanje reda i zakona. Bris Tenturje, zamenik direktora agencije Ipsos, izjavio je da RN ne može samo da predviđa relativnu većinu, već ne isključuje mogućnost apsolutne većine, piše Grdijan.

Makronov centristički blok „Zajedno“ trenutno zaostaje sa 20% podrške, dok levičarski NFP ima 28%. Premijer Gabriel Atal i predsednik Makron izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da ekstremne stranke, posebno krajnja desnica, dođu na vlast.

Le Pen je nagovestila moguće tenzije, kao i to da je prerogativ premijera, a ne predsednika, da imenuje sledećeg evropskog komesara Francuske. Džordan Barela, predsednik RN-a, izjavio je da neće preuzeti funkciju premijera osim ako stranka ne osvoji apsolutnu većinu.

Analitičari smatraju da je rast popularnosti RN-a posledica javnog nezadovoljstva Makronom, čije su pro-biznis reforme podstakle ekonomiju, ali nisu rešile brige građana o troškovima života i javnim uslugama. Mrkonova podrška je toliko pala da su saveznici predložili da se povuče iz kampanje.

U televizijskoj debati, Bardela je pokušao da umiri birače u vezi sa spoljnopolitičkom politikom RN-a, naglašavajući da neće dozvoliti ruskom imperijalizmu da apsorbuje savezničku državu poput Ukrajine, iako se protivi slanju dalekometnih raketa Kijevu.

Francuski medijski nadzornik Arkom nedavno je upozorio radio stanicu Europe 1 zbog pristrasnosti u korist RN-a tokom kampanje, što dodatno osvetljava kompleksnost i napetost predstojećih izbora u Francuskoj.

Post Views: 9

Originalni tekst