ULjE na vatru petodnevnog protesta poljoprivrednika u Nemačkoj – kome su se pridružile i druge branše, tako da je cela zemlja u blokadi – sada dolivaju desničari pozivanjem na generalni štrajk. Ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Tiringiji, gde, pored Saksonije i Brandenburga, ima ubedljivu većinu biračkog tela, apeluje na ogorčene radnike da stupe u opšti štrajk koji, inače, po zakonu nije dozvoljen, sem kada je ugrožen ustavni poredak.

ДЕСНИЧАРИ У НЕМАЧКОЈ ПОЗИВАЈУ НА ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК: АфД подстиче на протест какав Устав не дозвољава

Foto: AP/ilustracija

Generalni štrajk podrazumeva da radnici u čitavom regionu prestanu s radom u svim privrednim granama. Ovakvom političkom protestu priključuje se veliki deo stanovništva, što dovodi do zastoja trgovine, transporta, snabdevanja.

– Generalni štrajkovi zarad političkih ciljeva, isključeni su po nemačkom ustavu – kaže Ernesto Klengel sa Instituta za radno i socijalno pravo „Hugo Sinchajmer“. – Sudska praksa jasno kaže da štrajkovi nisu mogući za političke ciljeve. Zato, protivpravni generalni štrajk može da dovede i do zahteva za naknadu štete. Za razliku od protesta zarad kolektivnih ugovora, kad su štrajkači pravno zaštićeni, u generalnom štrajku takve zaštite nema, kao ni u jednom protestu koji se organizuje tokom radnog vremena.

Politički protesti su u Nemačkoj dozvoljeni, navodi portal MDR, radio-difuznog informativnog medija za centralnu Nemačku, ali njih od generalnog štrajka razlikuje činjenica da nema velikog broja ljudi koji prekida rad i time parališe privrednu celog regiona. U međuvremenu, sve je više radnika koji se pridružuju farmerima u višednevnom protestu protiv ekonomskih mera vlade kancelara Olafa Šolca, ukidanjem subvencija, kojim vlasti pokušavaju da zapuše rupu u budžetu nastalu, pre svega, enormnim finansiranjem rata u Ukrajini.

Kako je u Evropi

U EVROPI, politički štrajkovi nisu zakonski dozvoljeni ni u Danskoj, niti u Velikoj Britaniji. U Austriji su dozvoljeni, a u Švedskoj nisu eksplicitno zabranjeni, ali ne smeju da krše nijednu zakonsku zabranu. U svim ostalim državama EU sudovi ih dozvoljavaju, ili tolerišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

EVROPA PRIPREMA PLAN B ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

EVROPA PRIPREMA PLAN „B“ ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

MAĐARSKA podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.

10. 01. 2024. u 15: 10

Originalni tekst