EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ukupno deset osoba do sada je uhapšeno zbog incidenta na Ilidži.

“Najnovije informacije su da je osam osoba lišeno slobode, a pre deset minuta sam se čuo sa komesarom policije u Sarajevu gospodinom Selimovićem – uhapšene su još dve osobe kojih nema na snimku, ali koje su navodno učestvovale u događaju tako što su podstrekivale ovih osam lica da rade to što su radile”, kaže za RTS ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević.

Ambasador Đorđević kaže da je zadovoljan postupanjem kantonalne policije, jer su promptno reagovali, odmah izašli na lice mesta, a deci i roditeljima je dato obezbeđenje.

“Ono što mi kao Ambasada Srbije zahtevamo i što smo do sada činili, tražićemo da nam se kompletan predmet referiše, da li je ta priča o građanskoj državi i mulikulturalnosti zaista zaživela u Sarajevu. Svuda imate dobrih i loših ljudi, očigledno su ovo uradili loši ljudi. Ko im je rekao, ko ih je podstrekivao – to je stvar za nadležne organe BiH”, naglasio je Đorđević u izjavi za RTS.

Sarajevska policija najpre je je identifikvala i uhapsila četiri osobe zbog napada na grupu roditelja dečaka beogradskog Fudbalskog kluba “Zvezdara”, od kojih je jedan izboden nožem.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo saopštili su da su uhapšeni E.B, A.T, H.D, E.H, a najstariji ima 28 godina.

Uhapšene osobe su zadržane u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, navedeno je u saopštenju policije.

Napad se dogodio sinoć ispred hotela “Hils” na Ilidži, u kojem je u toku medjunarodni dečiji fudbalski turnir.

Prema pisanju sarajevsih medija, grupa mladića maskiranih fantomkama prvo je upala u hotel i pokušala da otme zastavu FK “Zvezdara”, a potom su ispred hotela dočekali roditelje dečaka iz Beograda sa bakljama i naoružani noževima.

U drugom incidentu, prema rečima jednog od roditelja dečaka iz Beograda, grupa učesnika turnira iz Splita uzvikivala je “Ubij, ubij Srbina”.

Organizator turnira Almir Prguda rekao je za N1 da je ekipa iz Splita, čiji su igrači uzvikivali “Ubij Srbina” sankcionisana, te da ni u budućnosti neće imati pravo da učestvuje na ovom turniru.

Iz uprave FK “Zvezdara” za regionalnu N1 televiziju izjavili su da će nastaviti učešće na Međunarodnom dečjem fudbalskom turniru, jer to, kako su naveli, zaslužuju deca.

Zahvalili su gradonačelnici Sarajeva, ministru sporta i kulture Kantona Sarajevo i kantonalnom ministru unutrašnjih poslova na ukazanoj podršci.

Prethodno je, pozivajući se na izjavu jednog od učesnika dogadjaja, sarajevski portal Kliks (Klix.ba) je naveo da se incident desio na međunarodnom fudbalskom turniru za decu, koji je organizovan u jednom hotelu na Ilidži.

Prema navodima ovog svedoka, u holu hotela je prvo napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera FK Zvezdara iz Beograda, koji su imali zastavu.

“Nismo imali nikakvu nameru bilo koga da provociramo. Iznenada, jedna grupa je ušla i napala nas suzavcem i htela je da otme zastavu”, ispričao je jedan od roditelja mladih fudbalera FK Zvezdara.

Dodao je da su krenuli za napadačima, ali ih je napolju dočekala još veća grupa maskiranih osoba koje su imale baklje i noževe.

Tada su ih ponovo napali, a jednog roditelja su povredili nožem, naveo je Kliks.

Sagovornik portala je naglasio da se više ne osećaju bezbedno i da razmišljaju da se povuku s turnira.

 Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je večeras da očekuje od policije da što pre privede osobe koje su u sarajevskom naselju Ilidža napale Beograđane.

“U kontaktu sam sa ministrom MUP-a Kantona Sarajevo Admirom Katicom i policijskim komesarom Nusretom Selimovićem povodom napada na posetioce dečijeg fudbalskog turnira na Ilidži. Očekujem skoro privodjenje napadača na goste iz Beograda”, rekao je Forto.

On je dodao da je “Sarajevo otvoren grad i da će tako i ostati”.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je žaljenje zbog incidenta koji se dogodio u Sarajevu kada su napadnuti roditelji i deca iz Srbije.

“Smatram da do ovakvih incidenata ne bi trebalo da dolazi, pogotovo ne na dečjim sportskim manifestacijama”, objavio je Dodik na Tviteru.

On je pozvao nadležne da što pre pronadju počinioce i najoštrije ih kazne.

“Ovakav i svaki drugi vid nasilja ne sme i neće biti tolerisan”, kazao je Dodik.

Grupa mladića maskiran fantomkama večeras je u naselju Ilidža suzavcem, bakljama i noževima napala roditelje dečaka iz Beograda, koji učestvuju na regionalnom fudbalskom turniru, a jedna osoba je povređena.

Jedan od roditelja Ljubomir Vukadinović rekao je da su u Sarajevo došli zbog medjunarodnog fudbalskog turnira za decu, a ne da prave incidente dodavši da su se deca uplašila, plakala i da su ih jedva smirili.

Još je kazao da su im napadači rekli “samo smo vas Srbe čekali”.

“Šta god to značilo, ružno je za ovakav grad”, kazao je Vukadinović.

Anton Miladinović iz Batajnice, iz škole fudbala El maestro, rekao je da je 10 do 15 maskiranih osoba upalo u hotel na Ilidži i napalo grupu učesnika turnira.

“Isprskali su roditelje biber sprejom, suzavcem i izboli su nožem jednog momka sa Zvezdare. Priredili su nam pakao”, kazao je Miladinović za regionalnu N1 televiziju.

Rekao je da je u jednom momentu zavladala panika u hotelu, dok, kako je kazao, “nisu došli specijalci i smirili roditelje”.

“Bili smo na ivici da se pokupimo i vratimo za Srbiju. Imamo utakmicu van ovog hotela i imamo problem”, kazao je Miladinović.

Originalni tekst