Desetine hiljada Izraelaca okupilo se u Tel Avivu pozivajući na dogovor o povratku talaca iz Gaze i optužujući premijera Benjamina Netanijahua da je namerno sprečavao sklapanje tog sporazuma,prenosi N1.

Brojni članovi porodica talaca učestvuju u demonstracijama i pozivaju Benjamina Netanjahua da odmah finalizira dogovor, prenosi Tajms of Izrael.

„Niko ne misli da možemo da spasemo 115 talaca u vojnoj operaciji. ‘Dogovor odmah’ nije slogan kao ‘Totalna pobeda’, to je akcioni plan, jedini koji postoji. Netanijahu, potpiši sporazum odmah“, rekao je brat jednog od talaca u Gazi.

Pojedini demonstranti ističu svoj zahtev za hitnim sporazumom kroz provokativne prikaze, uključujući pojedinca maskiranog u Netanijahua, nagnutog nad drugom osobom koja predstavlja mrtvog i okrvavljenog taoca, pored transparenta na kojem piše „Dodao sam klauzule, taoci su umrli. Izvini“.

Protest se održava nakon što je u petak završena poslednja runda pregovora o primrju u Gazi i povratku talaca u Dohi.

Američki i izraelski zvaničnici tvrde da su „oprezno optimistični“, ali da je sklapanje sporazuma bliže nego ikada ranije, dok Hamas navodi da je Izrael postavio nove uslove, koji su neprihvatljivi za tu palestinsku militantnu grupu.

Očekuje se da se pregovori nastave naredne nedelje u Kairu.

Post Views: 12

Originalni tekst