Deset dana sukoba u Nagodno-Karabahu, turski šef diplomatije u poseti Azerbedžanu

0
37

Deset dana sukoba u Nagodno-Karabahu, turski šef diplomatije u poseti Azerbedžanu

Sukob Azerbejdžana i Jermenije u regionu Nagorno – Karabah nastavljeni su i deseti dan za redom. Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da će šef diplomatije te zemlje Mevlut Čavušoglu danas posetiti Azerbejdžan da razgovara o sukobima.

Aram Kirakosyan: Požar nakon granatiranja azerbejdžanske artiljerije tokom vojnog sukoba u Nagorno-Karabah, Foto:Aram Kirakosyan/PAN Photo via AP
Foto: Aram Kirakosyan / Požar nakon granatiranja azerbejdžanske artiljerije tokom vojnog sukoba u Nagorno-Karabah, Foto:Aram Kirakosyan/PAN Photo via AP

Čavušoglu će otići u „radnu posetu“ tokom koje će se sastati sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim i „razmeniti mišljenje o situaciji u jeremnski okupiranom reginu Nagorno-Karabah sa svojim azerbejdžanskim kolegom“, navodi se u saopštenju.

Borbe azerbejdžanskih i jermenskih snaga nastavljene su duž čitave linije fronta, saopštio je portparol azerbejdžanskog ministarstva odbrane Vagif Dargjahli.

Minska grupa najoštrije je osudila eskalaciju nasilja. Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, ministar za Evropu i spoljne poslove Francuske Žan Iv le Drijan i državni sekretar SAD Majkl Pompeo saglasni su da nedavni napadi koji su navodno bili usmereni na civilne centre – kako duž linije fronta, tako i na teritorije Azerbejdžana i Jermenije izvan zone sukoba Nagorno-Karabah, predstavljaju neprihvatljivu pretnju stabilnosti regiona.

Ministri su pozvali sukobljene strane da prihvate trenutni i bezuslovni prekid vatre.

Prethodno je Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao na momentalnu obustavu borbenih dejstava i na povratak za pregovarački sto, a apel na prekid vatre stigao je i iz NATO-a.

U Nagorno-Karabahu od 27. septembra traju sukobi azerbejdžanskih i jermenskih snaga bezbednosti.

Juče je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao Tursku, glavnu saveznicu Azerbejdžana, da utiče da se smiri stanje u u toj oblasti oko kojeg ratuju Azerbejdžan i Jermenija.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Za vreme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article