Deo opozicionih stranka predložio zajednički nastup u dijalogu o izbornim uslovima

Grupa stranaka koje čine Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i Zajedno za Srbiju, pozvale su danas druge predstavnike opozicije na zajedničko delovanje u predstojećem međustranačkom dijalogu, koji bi trebao da se održi pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Sastanak vlasti i opozicije na FPN Foto: Srđan Ilić
Sastanak vlasti i opozicije na FPN Foto: Srđan Ilić

U predlogu koji je upućen direktno Skupštini slobodne Srbije, Narodnoj stranci i Srpskom pokretu Dveri navodi se da bi da bi taj tekst trebalo da bude zajednička platforma za međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

U saopštenju grupacije navodi se da tekst sadrži sve sugestije koje su date na zajedničkim sastancima na kojima je oko zahteva za slobodne i fer izbore "postignut visok stepen saglasnosti".

"Platformom je predložen i model za učestvovanje opozicije u dijalogu. Po tom predlogu bi na plenarnim sednicama srpsku opoziciju po svakoj temi dijaloga predstavljala dva stručnjaka uz prisustvo odnosno pordšku predstavnika opozicionih organizacija", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da bi odluka o uspehu ili neuspehu dijaloga po tom modelu bila doneta nakon završetka dijaloga, koji ima za cilj stvaranje uslova za "slobodne i poštene izbore na kojima će građani odlučivati bez ucena i na bazi istinitih informacija".

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ranije ove nedelje je izjavio da je spreman za nastavak dijaloga sa opozicijom, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, ali da za sada nema podatak kada će dijalog početi.

Dodao je da ima desetak platformi za pregovore i da nije oduševljen da vodi dijalog svaki dan sa različitim likovima sa političke scene koji ne mogu da se dogovore ni između sebe.

On je prethodno, posle video konferencije s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i poslanicima EP, pozvao sve stranke da Skupštini Srbije dostave platformu i da imenuju po dva stalna stranačka predstavnika za međustranački dijalog o izbornim uslovima.

Na Dačićev poziv, predlog za pregovore zajednički su Skupštini predali Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Građanski demokratski forum, Mađarski pokret, Pokret 1 od 5 miliona, Vlaška stranka, KLIP, Nova Srbija, Demokrate Srbije i Zelena stranka.

Opozicione stranke nisu dosad uspele da se usaglase o jedinstvenom delovanju u pregovorima oko izbornih uslova, s obzirom na međusobne optužbe za saradnju sa vlastima, kao i najave Narodne stranke Vuka Jeremića da ni pod kojim okolnostima ne žele saradnju sa strankama koje su učestvovale na prethodnim izborima.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se prošle godine, uoči parlamentarnih izbora na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta, a dogovoreno je da bude naastavljeni nakon održavanja izbora koje su broje opozicione partije bojkotovale.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article