Deo opozicije u pismu poslanicima EP: Nastaviti što pre međustranački dijalog u Srbiji

Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS) i Pokret slobodnih građana (PSG) su u pismu poslanicima Evropskog parlamenta (EP) ocenili da bi dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji trebalo da počne što je pre moguće, preneo je danas portal European Western Balkans.

Srđan Ilić: Skupština ilustracija
Foto: Srđan Ilić / Skupština ilustracija

Upozorili su poslanike EP, kao posrednika u tim razgovorima, da odlaganja mogu štetiti procesu dijaloga i umanjiti šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane, kao i za osiguravanje njegovog sprovođenja.

Opozicione stranke su izrazile zabrinutost zbog, kako su navele, "nedostatka političke volje vladajućih stranaka da prihvate rešenje koje bi razrešilo političku krizu u Srbiji".

"Situacija s Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji je primer nedostatka volje da se naprave suštinski koraci unapred", naveli su u pismu.

Ocenili su da bi opozicija trebalo da bude konsultovana u pogledu budućih tema i formata predviđenog dijaloga.

"Legitimnost naših zahteva i naše pozicije u dijalogu potvrdila je činjenica da na izborima 2020. nijedna opoziciona stranka nije osvojila mesta u parlamentu. Bez smislenog sporazuma sa opozicionim strankama neće biti rešavanja političke krize i povratka demokratije, a samim tim ni perspektive članstva u EU", piše u pismu tri opozicione stranke.

Naveli su da su poslanicima EP "predočili da se predstojeći dijalog najavljuje u atmosferi ogromne zloupotrebe moći, ismevanju opozicionih napora i inicijativa, kao i brutalnom potiskivanju svih nezavisnih glasova u zemlji".

"Bez temeljnog i inkluzivnog demokratskog procesa ne može biti postignuto ništa na vraćanju Srbije na put vladavine prava i pristupanja EU", piše u zajedničkom pismu SSP, DS i PSG.

Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde i Pokret za preokret sačinili su platformu dela opozicije za pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o uslovima za slobodne i poštene izbore i prosledile ih Novoj i Socijaldemokratskoj stranci kao odgovor na poziv za usaglašavanje jedinstvenog delovanja opozicije.

Kao ciljevi predložene platforme u koju je Insajder imao uvid, između ostalog, navode se obezbeđivanje slobodnog i tajnog izjašnjavanja građana na izborima, sprečavanje zloupotrebe državnih i javnih resursa u političke svrhe, oslobađanje medija, koje podrazumeva potpuno, istinito i blagovremeno informisanje građana i ravnopravno predstavljanje političkih aktera, kao i uspostavljanje stručne administracije koja kontroliše predizborni i izborni proces.

Zasad nije poznato da li će opozicija i u kom delu uspeti da formuliše zajedničke stavove, s obzirom na međusobne optužbe za saradnju sa vlastima, kao i najave Narodne stranke Vuka Jeremića da ni pod kojim okolnostima ne žele saradnju sa strankama koje su učestvovale na prethodnim izborima.

Iako tačan termin nastavka međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima još uvek nije poznat, izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je juče da očekuje da će početi svakog dana.

"Bili smo spremni već prošle godine, možemo da počnemo bilo kog dana, već sutra", rekao je Bilčik za N1.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će sledeće nedelje razgovarati s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o nastavku, dinamici, temama i učesnicima međustrančkog dijaloga.

"Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama jer se ovde razgovara o izbornim uslovima", rekao je Dačić.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je pre nekoliko dana da je interes EU da dijalog srpske vlasti i opozicije bude što pre nastavljen i da su u zakonodavnom telu Unije zabrinuti jer još nije poznato ko će učestvovati u tim razgovorima.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se prošle godine, uoči parlamentarnih izbora na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta, a dogovoreno je da bude naastavljeni nakon održavanja izbora koje su broje opozicione partije bojkotovale.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article