Deo opozicije posle sastanka: Jedini protivnik vlast Aleksandra Vučića, zajedničkim snagama u borbu za izborne uslove

Predstavnici dela opozicionih stranaka i pokreta nastavili su danas razgovore o zajedničkoj borbi za izborne uslove, na sastanku održanom u prostorijama centrale Nove stranke u Beogradu. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, učesnici sastanka zaključili su da im je jedini protivnik vlast Aleksandra Vučića i da opozicione stranke zajedničkim snagama treba da se bore za izborne uslove.

Foto: Nova stranka: Sastanak dela opozicije o izbornim uslovima
Foto: Foto: Nova stranka / Sastanak dela opozicije o izbornim uslovima

Učesnici su se, kako se dodaje u saopštenju, usaglasili da sastanak bude zatvoren za medije i isključivo radni, što je otvorilo prostor za razmenu mišljenja i stavova, kao i razmatranje mogućih rešenja o zajedničkoj borbi opozicije za izborne uslove, uobličenih u četiri platforme, koje su do sada kreirane i predstavljene.

"Posebno smo ponosni što je zaključak današnjeg sastanka da su ciljevi svih istaknutih platformi identični, a da je razlika jedino u načinu njihove realizacije, zbog čega su i predočeni novi, racionalniji načini borbe, na čijem unapređenju ćemo raditi do narednog susreta, zakazanog za 2. februar u prostorijama centrale Nove stranke", navedeno je u saopštenju Nove stranke.

"Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta saglasni su da nam je jedini protivnik režim Aleksandra Vučića, koji je doveo Srbiju do toga da danas ponovo moramo da razgovaramo o osnovnim načelima demokratije, načelima koja se u modernim evropskim državama odavno podrazumevaju. Stoga je akcenat, i pored svih razlika u politikama, na dogovoru da ćemo se protiv režimske mašinerije, primitivno građene proteklih devet godina, zajedno boriti, kako bismo Srbiju konačno vratili na put zemalja Evrope 21. veka", navodi se u saopštenju.

Nova stranka navodi da su sastanku prisustvovali predstavnici Socijaldemokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta "1 od 5 miliona", Inicijative "Ne davimo Beograd", Zelene stranke, Građanskog demokratskog foruma, Mađarskog pokreta, Nove Srbije.

Sastanku su prisustvovali, kako se navodi u saopštenju, istaknuti opozicioni pojedinci, poput izabranog predsednika Demokratske stranke Branislava Lečića i Marka Bastaća, osnivača Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP), kao i ovonedeljni organizatori okupljanja – lider Nove stranke Aris Movsesijan i predsednik beogradskog odbora Nove stranke Uroš Eleković.

Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića saopštili su povodom danas održanog sastanka dela opozicije da podržavaju i pozdravljaju usaglašavanje stavova opozicionih organizacija u susret pregovora sa vlastima.

Kako su dodali, smatraju da je dobro da se razgovori vode u više različitih formata, sa različitim učesnicima, kako bi se došlo do najboljeg rešenja kako da se vlast natera da obezbedi poštene izbore.

“Iako se u javnosti govori o više opozicionih platformi i predloga za unapređenje izbornih uslova, one prepoznaju iste probleme, a i u mnogim tačkama se podudaraju. Naše napore usmerićemo ka tome da se ove platforme koordinišu i približe što je više moguće, ali za nas nije toliko važno da opozicija ima jednu platformu. Podržaćemo sve one predloge za koje smatramo da mogu voditi unapređenju izbornih uslova”, dodaje se u saopštenju.

Iako se uskoro najavljuje nastavak međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, opozicija i dalje nema usaglašenu platformu i uslove.

Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde i Pokret za preokret odgovorili su na poziv za usaglašavanje jedinstvenog delovanja opozicije koje su im uputile Nova i Socijaldemokratska stranci prosleđujući im svoj predlog plarforme za dijalog, ali su odbili ponuđeni sastanak na tu temu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će sledeće nedelje razgovarati s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o nastavku, dinamici, temama i učesnicima međustrančkog dijaloga.

"Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama jer se ovde razgovara o izbornim uslovima", rekao je Dačić.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je pre nekoliko dana da je interes EU da dijalog srpske vlasti i opozicije bude što pre nastavljen i da su u zakonodavnom telu Unije zabrinuti jer još nije poznato ko će učestvovati u tim razgovorima.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se prošle godine, uoči parlamentarnih izbora na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta, a dogovoreno je da bude naastavljeni nakon održavanja izbora koje su broje opozicione partije bojkotovale.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article