Neki indijski lekari nisu se vratili na posao u nedelju, zahtevajući pravdu za koleginicu koja je silovana i ubijena, uprkos završetku 24-časovnog štrajka koji je organizovalo najveće udruženje lekara u zemlji.

Nakon što je 9. avgusta u Kalkuti ubijena 31-godišnja specijalizantkinja, lekari širom zemlje u protekloj su nedelji održali proteste, marševe uz sveće i odbijali primiti pacijente, osim u hitnim slučajevima.

Aktivistkinje kažu da je incident na Medicinskom fakultetu istakao kako su žene u Indiji i dalje žrtve uprkos strožim zakonima koji su stupili na snagu nakon grupnog silovanja i ubistva 23-godišnje studentkinje u autobusu u Delhiju 2012.

„Moje kćeri nema, ali milioni sinova i kćeri sada su sa mnom“, rekao je novinarima u subotu otac žrtve, koja se prema indijskom zakonu ne sme identifikovati, misleći na lekare koji su protestovali.

„Ovo mi je dalo snage i osećam da ćemo time nešto dobiti.“

Indija je nakon napada 2012. uvela velike promene u kaznenopravnom sistemu, uključujući strože kazne, ali aktivisti kažu da se malo toga promenilo i da nije dovoljno učinjeno kako bi se sprečilo nasilje nad ženama.

Indijsko udruženje lekara tražilo je od premijera Narendre Modija da, budući da su 60 odsto indijskih lekara žene, interveniše kako bi bolničko osoblje bilo zaštićeno bezbednosnim protokolima sličnim onima na aerodromima, prenosi N1.

Već treći dan više od 6.000 lekara pripravnika u državnim bolnicama u Gujaratu odbija raditi osim u hitnim slučajevima.

„Jednoglasno smo odlučili nastaviti protest kako bismo insistirali na svojim zahtevima“, rekao je predsednik Udruženja mladih lekata u Ahmedabadu dr. Dhaval Gameti.

„U interesu pacijenata, pružamo hitnu medicinsku pomoć, ali ne učestvujemo u ambulantnom ili rutinskom radu odeljenja.“

„Lekari su se vratili svojoj rutini“, rekao je voditelj IMA-e u državi Uttar Pradesh dr. Madan Mohan Paliwal.

„Ako vlada ne preduzme nikakve stroge mere za zaštitu lekara, odlučićemo o sledećem smeru delovanja… a ovaj put mogli bismo zaustaviti i rad hitne službe.“

Forum zajedničkog djelovanja stanovnika Indije i mladih lekara saopštio je u subotu da će nastaviti s „prekidom rada u celoj zemlji“ s rokom od 72 sata za vlasti da provedu temeljnu istragu i izvrše hapšenje.

Post Views: 27

Originalni tekst