Demokrate preuzele kontrolu i nad Senatom SAD

Tri nova američka senatora danas su položila zakletvu, nedugo po stupanju na dužnost predsednika države Džozefa Bajdena, čime je Demokratska stranka osigurala kontrolu i nad gornjim domom Kongresa SAD.

Zastava SAD Foto: Pixabay
Zastava SAD Foto: Pixabay

Uz funkcije predsednika i potpredsednika države, demokrate će u naredne dve godine kontrolisati i Predstavnički dom i Senat, što će Bajdenu omogućiti da sprovede ambiciozan plan u suočavanju sa krupnim izazovima, navodi Asošiejted pres.
Nekoliko sati nakon što je i nova potpredsednica SAD Kamala Haris položila zakletvu, pred njom su, pošto je po funkciji predsedavajuća Senatu, isto učinila tri nova senatora iz Demokratske stranke, Džon Osof, Rafael Vornok i Aleks Padilja.
Odnos demokrata i republikanaca u Senatu sada je 50 prema 50, ali u tom slučaju presuđuje glas predsedavajućeg, a to je Kamala Haris.
Osof (33), najmlađi senator u aktuelnom sazivu, nekada istraživački novinar, rekao je da "Amerika danas okreće novi list".
"Okrećemo novi list posle četiri godine, ponovo ćemo ujediniti zemlju, poraziti pandemiju korona virusa, hitno obezbediti ekonomsku pomoć ljudima", kazao je Osof.
Osof i Vornok, crni baptistički sveštenik, postali su senatori Džordžije, pošto su 5. januara u drugom krugu izbora porazili kandidate republikanaca.
Njihove pobede predstavljaju izvesno iznenađenje pošto Džordžija u poslednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.
Padilju je guverner Kalifornije imenovao za člana Senata nakon što je ostalo upražnjeno mesto Kamale Haris.
Amerikanci svake dve godine biraju svih 435 članova Predstavničkog doma i trećinu senatora, čiji mandat traje šest godina.
Demokratska stranka je danas prvi put u poslednjih 10 godina stekla kontrolu i nad Belom kućom i nad oba doma Kongresa SAD, u trenutku kada se Bajden suočava sa izazovom pandemije korona virusa i njenih ekonomskih posledica, kao i sa bolnim političkim podelama, intenziviranim posle upada pristalica dosadašnjeg predsednika Donalda Trampa u parlament 6. januara.
Pandemija je u SAD odnela više od 400.000 života, a Bajden predlaže paket za oporavak vredan 1.900 milijardi dolara, za distribuciju vakcina protiv koronavirusa i za obnovu ekonomije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article