Demokrate pokrenule opoziv Trampa optužujući ga za podsticanje na nerede

Članovi američkog Kongresa iz redova demokrata zvanično podnose svoju rezoluciju o opozivu predsednika Donalda Trampa. Oni ga optužuju za podsticanje pobune i ugrožavanje bezbdnosti SAD zbog nasilnog upada Trampovih pristalica u Kapitol.

Policija uspostavlja red nakon upada demonstranata u Kongres SAD  FOTO: Betaphoto/AP Photo/Jacquelyn Martin
Policija uspostavlja red nakon upada demonstranata u Kongres SAD FOTO: Betaphoto/AP Photo/Jacquelyn Martin

U rezoluciji o opozivu navodi se da je Trampov govor u kojem ukazuje da je pobedio na izborima podstakao okupljene pristalice da 6. januara uđu u Kapitol.

Citira se i Trampov telefonski razgovor sa republikanskim državnim sekretarom iz Džordžije, u kojem je predsednik tražio da mu sekretar "pronađe" dovoljno glasova da Tramp pobedi u toj državi.

"U svemu tome, predsednik je ozbiljno ugrozio bezbednost Sjedinjenih Država i vladinih institucija", stoji u rezoluciji.

Dodaje se da je "pretio integritetu demokratskog sistema" i ometao mirnu tranziciju vlasti.

"Time je izdao svoje poverenje predsednika, i očigledno povredio narod Sjedinjenih Država", navodi se u tekstu.

Rezolucija o opozivu prvi je korak demokrata ka održavanju glasanja o impičmentu ove nedelje.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da će se nastaviti sa iznošenjem rezolucije o opozivu na glasanje ove nedelje, ukoliko se potpredsednik Majk Pens ne pozove na 25. amandman Ustava. Demokrate pozivaju Pensa da odgovori u roku od 24 časa, rekla je Pelosi. Ako se to ne dogodi, demokrate će svoju rezoluciju o opozivu staviti na glasanje.

Vreme glasanja za opoziv još nije određeno, mada se očekuje da će se to dogoditi u sredu u 11 sati po lokalnom vremenu. Rezoluciju o opozivu podneli su demokratski predstavnici, Dejvid Sisilin sa Roud Ajlenda, Raskin i Ted Liju iz Kalifornije.

Bajden će na inauguraciji pozvati na jedinstvo

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden pozvaće neposredno posle polaganja zakletve na jedinstvo u zemlji, zajedno sa svojim prethodnicima Barakom Obamom, Bilom Klintonom i Džordžom Bušom.

"Ujedinjena Amerika" biće tema inauguracije 46. predsednika, saopštio je danas Odbor za organizaciju ceremonije nekoliko dana posle nasilja u Kongresu koje je uznemirilo SAD.

Svake četiri godine nekoliko stotine hiljada ljudi okupi se u Vašingtonu da prati inauguraciju novog predsednika SAD, ali će pristup ove godine biti ograničen zbog epidemije korona virusa, tokom koje je u SAD preminulo više od 370.000 ljudi.

Gradske vlasti Vašingtona pozvale su danas Amerikance da ne prisustvuju ceremoniji i da ceo događaj prate na društvenim mrežama ili na televiziji.

Posle inauguracije, Bajden će zajedno sa Obamom, Klintonom i Bušom posetiti groblje Arlingtona gde će položiti venac na Grob neznanog junaka.

Odlazeći predsednik Donald Tramp dao je do znanja da neće prisustvovati inauguraciji. Polaganju zakletve neće prisustvovati ni bivši američki predsednik, demokrata Džimi Karter (96) zbog odmaklih godina.

Izvor: RTS, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article