Delta holding kupio Sava centar po početnoj ceni od 17,54 miliona evra

Novi vlasnik beogradskog Sava centra postala je danas kompanija Delta Holding, koja je na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 17,54 miliona evra kupila najveći kongresni centar u zemlji.

Sava centar Foto: Milutin Bojović
Sava centar Foto: Milutin Bojović

Delta holding bila je jedini ponuđač prilikom trećeg pokušaja prodaje koju je oglasio Grad Beograd.

Kupac treba da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezan je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze predviđena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene.

Na prethodna dva ovogodišnja tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Sava centrom, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

Kako je Delta ranije saopštila, procenjeno je da će investicija za renoviranje Sava centra biti veća od 60 miliona evra.

Iz Delte su najavili da planiraju kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u Srbiji.

Precizirano je da investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje i uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

Iz Delte su naveli da su spremni da rekonstrukcijom zadrže izgled i namenu, a da unutra stvore novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article