Nišlijama i dalje stižu prekršajni nalozi zbog blokiranja saobraćaja na protestima protiv spornih zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Među njima je i dekan Pravnog fakulteta u Nišu, Goran Obradović koji ocenjuje da je nalog “apsolutno oboriv” na sudu, jer je sve upitno i sporno.

Naime, sporne kazne stižu na adrese Nišlija, na osnovu zapažanja policajaca – koje nisu ni videli.

Podsećamo, novinarki Todorović je policajac u civilu koji ju je legitimisao, ujedno priznao da je sve što radi protivznakonito.

– Na toliko mnogo načina je ovo sve pogrešno. Radi se o klasičnoj zloupotrebi policije, mnogo policajaca su navedeni kao svedoci. Oni moraju da stave svoj potpis, ne smeju da kažu da su prinuđeni da lažno svedoče – rekla je Ljubica Obradović, ćerka dekana Obradovića na Twitter Space-u posvećenom kaznama koje ovih dana masovno stižu.

Ona poručuje da njen otac neće platiti kaznu već da će se sigurno žaliti.

Zloupotreba policije od strane vlasti – tako opisuje beskrajnu seriju prekršajnih naloga zbog remećenja saobraćaja tokom protesta dekan Pravnog fakulteta u Nišu, koji je i sam dobio jedan.

Na pitanje N1 da li je bio na protestu, dekan Obradović odgovara: – Možda jesam, možda nisam. A, ako sam bio, da li sam hodao ulicom?!

Očekuje da na sudu vidi dokaze – ali pravno valjane i na zakonito pribavljen način – da je hodao kolovozom i remetio saobraćaj.

– Logično bi bilo da me legitimišu, zatim da mi na licu mesta uruče prekršajni nalog. A ničega od toga nije bilo. Onda se postavlja pitanje da li su ta ovlašćena službena lica zaista bila tu ili nisu. Kako su me videli”, pita Obradović.

Kako su videli ili snimili dekana Pravnog i mnoge druge koji se sa policijom nisu ni sreli, možda najbolje objašnjava susret novinarke Južnih vesti posle poslednjeg izveštavanja sa blokade Bulevara Nemanjića u Nišu, 11. decembra.

Po poslednjem incidentu koji je, po svemu sudeći, nadgledan ali bez reakcije od strane policije u civilu, Tamara Todorović krenula je kući.

Pridružila joj se građanka koja se zabrinula jer su je pratila dva nepoznata muškarca.

– U jednom momentu oni su prošli pored nas i okrenuli se i pokazali policijske značke”, navodi Todorović.

To je momenat kada novinarka dobija “crno na belo” da je policija mirno nadgledala incidente, provokatore, pokušaje probijanja blokada, fizičke nasrtaje, pošto su pratili i njeno kretanje.

U tonskom zapisu koji je napravila, policajac priznaje da zna da krši zakon.

Tonski zapis razgovora između novinarke Todorović i policajca u civilu koji je legitimiše:

Novinarka: Kako to možete da mi slikate ličnu kartu?

Policajac: Veruj, ovo što radimo sve je i protivzakonito… Ja prvi, i svi, ne ja. Devedeset posto nas se pobunilo da ide… Al’ šta ćeš kad moraš. Od toga živimo.

Novinarka: Da, ali ne možete da presrećete ljude na ulici i slikate im lične karte…

Policajac: To je legitimisanje samo…

Novinarka: Vi ste videli devojku kako prelazi preko kolovoza?

Policajac: Pa, da. Ima koji snimaju… Nismo mi, ima ko snima.

Novinarka: Pa, ovo je strašno.

Todorović za N1 kaže i da joj je policajac, kada je rekla da ne želi da da ličnu kartu, rekao “molim te, inače moram da te privedem”.

Dekan Obradović mišljenja je da se radi o “klasičnoj zloupotrebi policije u političke svrhe”.

Dodaje još da se našao u čudu jer se u njegovoj kazni navodi da ga je opazila grupa od petoro policajaca niške kriminalističke policije.

Tvrdi da će prekršajni nalog potpisati i predati Prekršajnom sudu, te tražiti pokretanje postupka gde je siguran da će se videti pravno neregularni dokazi kojima se policija služila.

Novinarka, Tamara Todorović, ima utisak i da je policajce bilo sramota.

– Nekako su se i oni osetili poniženo, bili su svesni šta se dešava i mislim da su želeli da se to samo što pre završi. Da odrade taj posao i da oni odu kućama – ističe ona.

Izvor: N1

Veliki vođa vas snima, prepoznaje vam lica i šalje prijave ako ste bili na protestu

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)