EPA-EFE/JIM LO SCALZO

(Beta) – Američki tužilac Dejvid Vajs (David Weiss) koji istražuje slučaj Hantera Bajdena (Hunter Biden) dobio je danas status specijalnog tužioca nakon što su između Ministarstva pravde SAD i sina američkog predsednika propali pregovori o njegovom priznanju krivice, prenosi Si-En-En (CNN).

Suđenje Hanteru Bajdenu sada je izvesno, a kako je danas saopštio glavni državni tužilac Merik Garland (Merrick Garland), Vajs je zatražio nova ovlašćenja – i dobio ih – pošto nije postignut sporazum s predsednikovim sinom u vezi s razrešavanje optužbi u vezi s kršenjem poreskih propisa i posedovanja oružja.

Garlandova odluka daje Vajsu veću moć nego što je ima tipičan američki tužilac, i ona, po oceni CNN-a, vodi Ameriku u neobeleženu teritoriju, budući da sada tri specijalna tužioca u Ministarstvu pravde SAD istražuju trenutnog predsednika, njegovog sina i neposredno bivšeg predsednika.

Ovo je poslednji, dramatični obrt u već podužoj krivičnoj istrazi ponašanja Hantera Bajdena na kojoj insistiraju republikanci u Kongresu SAD, i koja je ostavila uticaja na Belu kuću i predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Vajsa je na funkciju imenovao bivši predsednik Donald Tramp, kojem se takođe sudi, i taj postupak vodi specijalni tužilac Džek Smit (Jack Smith).

Činilo se da će istraga protiv Hantera Bajdena biti okončana dogovorom koji je obznanjen u junu. Predsednikov sin je planirao da prizna krivicu za poreske prestupe a da tužioci odustanu od odvojenog krivičnog gonjenja za posedovanje oružja, pod uslovom da se on čuva nevolja sa zakonom i prođe test na drogu.

Federalni tužioci su bili pristali i da preporuče uslovnu osudu za Hantera Bajdena, što su republikanci kritikovali, smatrajući da se time predsednikovom sinu daje povlašćen tretman.

Međutim, prošlog meseca došlo je do zapanjujućeg ročišta pred sudom u kojem se ovaj sporazum gotovo raspao zbog primedbi federalnog sudije Marjelen Norejka da su dva isprepletana priznanja krivica “zbunjujuća”, “neiskrena”, “atipična” i “bez presedana”.

Rezultat je bio Bajdenovo privremeno odustajanje od priznanja, a sudija je naredila Ministartvu pravde i advokatima predsednikovog sina da pojasne šta su hteli i odbrane ustavnost postignutog sporazuma.

Nakom svega toga, danas, Vejs je izvestio Merika Garlanda da su pregovori s Hanterom Bajdenom propali.

Originalni tekst