Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron saopštio je u Prištini da će Velika Britanija pomoći Kosovu kako bi ga priznale zemlje koje to do sada nisu učinile, prenosi N1.

Kameron je to izjavio nakon sastanka s kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom i dodao da će Velika Britanija nastaviti da pruža podršku Kosovu, gde je poslala više od 600 vojnika u sklopu podrške mirovnoj misiji NATO-a u toj zemlji.

“Velika Britanija igra važnu ulogu na Kosovu. Poslali smo više od 600 vojnika na Kosovo. Ponosni smo na obuku i podršku koju im pružamo i ponosni smo na uspeh koji ovde postižu”, rekao je Kameron.

“Živimo u svetu velike neizvesnosti, velike nestabilnosti, svetu velikih sukoba i to je vreme kada zemlje poput Britanije treba da podrže svoje prijatelje. Zato smo mi ovde i zato želimo da nastavimo da sarađujemo s vama”, rekao je Kameron.

Ministarka Gervala kazala je da 90 odsto članica Evropske unije podržava integraciju Kosova u tu organizaciju.

“Posebno je zadovoljstvo videti britanskog ministra na Kosovu. Nakon dugo vremena, ovo je prva poseta jednog britanskog ministra spoljnih poslova Kosovu”, kazala je Gervala koja je zahvalila na podršci koju je Velika Britanija pružila Kosovu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani takođe je danas razgovarala s britanskim ministrom Kameronom o jačanju međunarodnog položaja Kosova i zajedničkoj predanosti miru, saopšteno je iz Kancelarije kosovske predsednice.

Tom prilikom Osmani je ponovila važnost članstva Kosova u NATO-u, počevši od uključivanja u Partnerstvo za mir, kao nužnog koraka za osiguravanje dugoročnog mira i sigurnosti u regionu i šire.

Post Views: 19

Originalni tekst