Darku Elezu određen pritvor do 30 dana

Sud BiH odredio je danas jednomesečni pritvor Darku Elezu. Elez se tereti za teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH.

Darko Elez,  izručenje Bosni i Hercegovini Foto: Tužilaštvo BiH
Darko Elez, izručenje Bosni i Hercegovini Foto: Tužilaštvo BiH

“Nakon što je razmotrio navode, posle uvida u dostavljene dokaze Tužilaštva, Sud je utvrdio da je predlog za određivanje mere pritvora osumnjičenom Elezu osnovan”, saopšteno je iz Suda BiH.

U sopštenju suda navodi se da pritvor može trajati najduže mesec dana, odnosno do 3. aprila.

Tužilaštvo BiH je protiv Eleza podiglo optužnicu u predmetu poznatom kao "Lutka".

Elez se tereti za teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaji ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i ostala krivična dela na području Istočnog Sarajeva i BiH.

BiH je od Srbije tražila izručenje Eleza, koji ima dvojno državljanstvo, radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred Sudom BiH zbog krivičnog dela organizovanog kriminala.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gde živi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza BiH.

Mediji u Srbiji pominju Eleza i kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article