Darko Šarić pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je danas presudu kojom je Darko Šarić prethodno u Specijalnom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

Srđan Ilić: Darko Šarić
Foto: Srđan Ilić / Darko Šarić

Kako se navodi u odluci objavljenoj na sajtu Suda, na 15 godina zatvora pravosnažno je osuđen Darko Šarić kao organizator grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Na istu kaznu zatvora osuđen je i Goran Soković, koji je u bekstvu i kojem se sudilo u odsustvu. Željko Vujanović osuđen je na 14 godina zatvora, a Rodoljub Radulović na 11 godina.

Apelacioni sud je njima potvrdio kazne iz provstepene presude, ali je promenio kvalifikaciju krivičnog dela, dok je ostalim optuženima kazne mahom neznatno smanjio ili povećao.

U obrazloženju odluke, Sud je naveo da je olakšavajuća okolnost za njega što je porodičan čovek, ali da je kao otežavajuću okolnost cenio što je "kriminalna aktivnost kojom je ostvarena organizacija na planetarnom nivou, koja je kroz kontinuirane aktivnosti baratala sa nesporno utvrdeno velikim količinama kokaina".

Pritom je imao u vidu i Šarićev raniji život, ali to nije uzeto u obzir prilikom odmeravanja kazni.

"Imajući u vidu značaj otežavajućih okolnosti koje je utvrdio na strani ovog okrivljenog olakšavajuće okolnosti nisu mogle biti od takvog značaja da bi to dovelo do blaže kazne od maksimalno zaprećene zakonom, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina", naveo je Apelacioni sud.

Suđenje grupi Darka Šarića za šverc kokaina počelo je u februaru 2012, Šarić se predao 2014, a prva presuda doneta je u julu 2015. godine. Njom je Darko Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora. Ova presuda je ukinuta u maju 2016. "zbog bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku". Suđenje je krenulo iz početka u septembru 2016, ali je ponovo vraćeno na početak u januaru 2018. i to zbog odluke predsednika Višeg suda Aleksandra Stjepanovića, da sudiju člana Veća Aleksandra Trešnjeva vrati iz Specijalnog u redovno odeljenje Višeg suda.

Još jedna odluka suda u međuvremenu bila je neobična. Naime, u oktobru 2017. Apelacioni sud je odlučio da Darku Šariću ukine jedan od osnova za pritvor. Apelacioni sud je smatrao da javnost više nije uznemirena zbog delovanja optužene grupe, jer je prošlo dovoljno vremena od kada je krivično delo učinjeno. Tako je Šariću pritvor ostao po dva osnova opasnost od bekstva i zbog osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Krajem 2018. on je prvostepeno osuđen.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article