Danijela Štajnfeld o reakcijama javnosti i propustima institucija: Ovo nije slučaj Štajnfeld – Lečić, ovo je slučaj država – Lečić

Glumica Danijela Štajnfeld kaže da je nisu iznenadile reakcije javnosti i kolega nakon što je u intervjuu za Insajder javno optužila kolegu Branislava Lečića za silovanje. U intervjuu za portal nova.rs uoči beogradske premijere njenog autorskog filma “Zaceli me”, u kom je prvi put otkrila da je silovana, ali ne i ko je napadač, Štajnfeld ponavlja da prvobitno nije imala nameru da pokrene postupak jer tužilaštvo nije moglo da joj garantuje zaštitu privatnosti u istrazi.

Danijela Štajnfeld, Foto: Insajder
Danijela Štajnfeld, Foto: Insajder

“U momentu kada institucije pruže adekvatnu zaštitu i privatnost, javiće se stotine onih koje su ćutale, prijaviće zločine hiljade onih koji samo anonimno pišu na Fejsbuk stranicama poput’Verujem ti’ ili mi pišu direktne poruke, tražeći pomoć i deleći svoju bol”, kaže Danijela Štajnfeld u intervjuu za portal Nova.rs

Ona je prethodno u opširnoj ispovesti za Insajder ispričala da dugo nije imala nameru da otkrije da je žrtva silovanja, da je zbog svega što joj se desilo odlučila da se preseli u Ameriku i da sve pokuša da zaboravi. Međutim, počela da se suočava sa zdravstvenim problemima čije je lečenje trajalo godinama. Deo procesa izlečenja je i njen autorski film “Zaceli me” u kom brojne žrtve govore o svom izlečenju, o tome kako je važno govoriti o traumama, ali u filmu kroz razgovore s nekoliko silovatelja otkriva i kako oni razmišljaju. U filmu prvi put otkriva da je i sama žrtva silovanja, ali ne i ko je bio napadač.

“Posle premijere ’Zaceli me’ na Sarajevo film festivalu, na moje iznenađenje, tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak i zato smo mi danas ovde. Ovo nije slučaj Štajnfeld – Lečić, ovo je slučaj država – Lečić”, kaže Danijela Štajnfeld za nova.rs

Ona prvobitno nije htela ni tužilaštvu da otkrije ime kolege koji ju je silovao 2012. jer nisu mogli da joj garantuju da ta informacija neće odmah dospeti u medije i da će joj privatnost biti zaštićena.

Pošto tužilaštvo nije ništa preduzelo na osnovu informacija koje im jesu bile na raspolaganju, u martu je došla iz Amerike u Beograd na samo nekoliko dana da bi dopunila iskaz tužilaštvu tako što je navela ime kolege za kog navodi da je silovao.

Tada je u intervjuu za Insajder prvi put ispričala šta joj se zapravo desilo i javno otkrila ime kolege kog optužuje za silovanje.

Bilo je planirano da se intervju emituje kada Danijela Štajnfeld već bude u Americi. Međutim, desilo se upravo ono čega se plašila – dok je bila u avionu u medije je već dospela nezvanična informacija da je u dopunjenom iskazu tužilaštvu za silovanje optužila kolegu Branislava Lečića.

Tužilaštvu je tada dostavila i snimak razgovora koji je snimila prilikom susreta s njim nekoliko godina nakon što ju je, kako navodi, silovao.

Snimak je objavljen na sajtu Insajdera nakon što je kao dokaz predat tužilaštvu i pošto su mediji objavili nezvaničnu informaciju o tome koga je Danijela optužila u iskazu tužilaštvu.

Na originalnom snimku prepoznatljiv je glas Branislava Lečića, a na osnovu sadržaja razgovora jasno je da Lečić događaj nije negirao.

Kako je Danijela Štajnfeld rekla u intervjuu za Insajder, susret sa Lečićem nekoliko godina kasnije bio je deo procesa njenog izlečenja od traume koju je preživela.

“Rušiti ugled je gore nego zločin silovanja”

Na pitanje da li je razočarana reakcijama pojedinih kolega na sve što je ispričala i da li ju je iznenadila reakcija javnosti, Danijela u intervjuu za nova.rs kaže da sve reakcije potvrđuju da je to u Srbiji i dalje tabu tema.

“U toj viševekovnoj matrici naučeni smo da se ne narušava ugled porodice i sredine, da je rušiti ugled gore nego zločin silovanja, a da se žrtvi ne veruje i da se njen dignitet još više sroza, nalazi se bizarna logika da je žrtva svojim ponašanjem doprinela da se napad desi. Svi mi bismo voleli da se nikada ovim strašnim, razarajućim temama uopšte ne bavimo, to je još jedan razlog indiferencije društva. Silovatelj je u društvenom poretku skoro uvek moćniji od žrtve, te se većina, iz straha, priklanja silovatelju”, kaže Danijela Štajnfeld.

Dok je sa jedne strane bilo onih koji su je bezrezervno podržali, poput glumice Mirjane KAranović, mnogo je njenih kolega odlučilo da ćuti iako su je prvo podsticali da otkrije ime glumca koji ju je, kako navodi, silovao. Bilo je i onih koji su otvoreno stali na stranu kolege kog je optužila za silovanje.

Ipak, ponavlja da je najveći problem to što institucije nemaju mehanizme koje bi štitile žrtvu.

“Prvi suštinski problem sa kojim se svi slažemo su nadležne institucije koje ne pružaju zaštitu i privatnost informacija, izlažući nas time ponovnoj opasnosti, kada se mi njima u stvari obratimo da bi nas zaštitili, i posle toga se osećamo najnebezbednije. To nije slučaj samo sa poznatim ličnostima. To je, nažalost, još uvek najčešći scenario posle prijave zlostavljanja, pogotovo u manjim sredinama”, kaže Danijela.

Film “Zaceli me” – proces ličnog izlečenja i osvešćenja javnosti

Danijelin autorski film u Beogradu će biti premijerno prikazan u okviru Martovskog festivala, koji se održava od 19. do 25. aprila u Domu omladine.

U filmu su prikazana lična svedočenja žrtava silovanja, ali i razgovor sa nekoliko silovatelja. Danijela ponavlja da prvobitno nije imala nameru da u film uvrsti svoju ličnu priču, a na to se odlučila tek u montaži na nagovor prijatelja. Trenutak kada je otkrila da je i sama žrtva silovanja ujedno je i najvažniji u njenom dugogodišnjem procesu izlečenja.

"Film je napravljen da bi ukazao put ka isceljenju, prevazilaženju traume i posledica osuda društva. U smislu filma, ime počinioca je nebitno. Tema filma nije o silovatelju. Film je moja intimna priča koja ima univerzalnu nit, jer je utkana sa pričama drugih ljudi koji su prošli istim trnovitim putem tražeći svoje zaceljenje, dobili manjak razumevanja i resursa od nadležnih institucija, i našli se na istom stubu srama i osude društva", priča u velikom intervjuu za Nova.rs glumica Danijela Štajnfeld uoči beogradske premijere svog autorskog filma "Zaceli me" na 68. martovskom festivalu.

Izvor: Nova.rs, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article