U Srbiji će, prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu, danas stepen UV zračenja biti vrlo visok, a tri grada u našoj zemlji su vodeća na listi.

ДАНАС ВЕОМА ВИСОК СТЕПЕН УВ ЗРАЧЕЊА: Ова три града у Србији су највише на удару

Foto: M. Anđela/Printscreen/RHMZ

Naime, najviši stepen UV zračenja biće u Sjenici, Požegi i Prizrenu (9), dok će na Paliću i u Zrenjaninu biti najniži (6). U ostatku Srbije stepen UV zračenja biće 8.

UV indeksa ima 11, do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Slična situacija očekuje nas i sutra kada će najniži stepen UV zraka biti 7, a najviši 9.

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Foto: Printscreen/RHMZ

Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa “UPF – ultraviolet protection factor” oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

BONUS VIDEO: Dve godine pre osnivanja NASE, Mašinski fakultet u Beogradu je 1956. godine dobio aerotunel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst