Današnji dan posvećen je svim onim dragim ljudima koji nisu više sa nama 

foto: Shutterstock / guruXOX
foto: Shutterstock / guruXOX

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu obeležavaju Zadušnice. Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen.

To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.

Srpska pravoslavna crkva u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske.

Na Zadušnice se u crkama služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, gde se upali sveća i čita molitva.


Ko ne može najmilijima da ode na grob, sveću zapali u crkvi. Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog koji je besedio ovako:

Na Zadušnice treba upaliti sveću za upokojene
Na Zadušnice treba upaliti sveću za upokojenefoto: Profimedia

Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih. U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na zadušnice gori sve do sledećih zadušnica.

Takođe, postoji verovanje da ako se na zadušnice ne upali sveća, mrtvi će godinu dana biti u mraku. Na zadušnice se u istočnim krajevima ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

Originalni tekst