EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Za danas u 13 sati je zakazan protest Srba u Kosovskoj Mitrovici posle hapšenja mladića srpske nacionalnosti U.V. iz Leposavića koje se dogodilo rano jutros, zbog, kako se navodi, “umešanosti u napad na novinare”. Ovo je treće hapšenje Srba zbog optužbe za napad na novinare, a specijalne snage kosovske policije pre dva dana napale su dvoje dece u Žitkovcu kod Zvečana. Zabrana za transport robe iz centralne Srbije i dalje je na snazi.

U Leposaviću je pojalano prisustvo KFOR, a pripadnici imaju opremu za razbijanje demonstracija. Za 12 sati je zakazan skup podrške uhapšenim mladićima iz Lposavića koje je Kosovska policija uhapsila i tereti za napad na novinare, prenosi N1.

Kosovska policija saopštila je da su sinoć u Zvečanu nepoznate osobe oko 20 časova bacile eksplozivnu napravu za koju se sumnja da je šok bomba.

“Prijavljeno je da su nepoznati ljudi bacili eksplozivnu napravu za koju se sumnja da je šok bomba. Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti”.

Iz policije su dodali da su u vezi sa slučajem angažovane nadležne policijske jedinice na daljem istražnom postupku.

Kako je navela kosovska policija, mladić srpske nacionalnosti je uhapšen i postoje dokazi „da je umešan u napad na novinare 16. juna ove godine“, prenosi Kossev.

„Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima“, saopštila je kosovska policija.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je ovo hapšenje još jednog Srbina na prostoru Kosova i Metohije, nastavak torture Aljbina Kurtija koji koristi sva sredstva da isprovocira sukob sa mirnim srpskim narodom.

“Uroš V. je uhapšen jutros rano kada je krenuo na posao, a uhapsili su ga pripadnici Kurtijeve kosovske policije u civilu, od kojih je jedan vozio čak vozilo sa KM tablicama”, prenosi RTS.

“Kurti bez ikakvih dokaza, uprkos činjenicama koje ga demantuju, svakodnevno hapsi Srbe, dok međunarodna zajednica okreće glavu na drugu stranu i pravi se da ne vidi kršenja svih osnovnih prava Srba, Kurtijevo svakodnevno maltretiranje, fizičko, pravno i institucionalno nasilje nad našim narodom”, navedeno je u saopštenju.

U istoj opštini je 16. juna bilo nekoliko napada na novinare, dok je ministar za lokalnu samoupravu bio u zgradi opštine Leposavić.

Udruženje novinara Kosova je tada saopštilo da su napadnuti mediji RTK, RTV, RTS, KTV i Teve 1. Kosovska policija je tog dana registrovala ukupno devet napada na novinare u Leposaviću.

Današnje hapšenje mladića je treće po redu, za manje od pet dana na Severu Kosova.

Prvo je za napad na novinare od 29. maja – u Leposaviću uhapšen Srbin, advokat N.V.

Potom je u subotu na prelazu Jarinje uhapšen i D.S, kom se takođe na teret stavlja napad na novinare. Kosovske vlasti nisu saopštile o kojoj se medijskoj kući radi i gde se navodni napad dogodio.

Originalni tekst