Četvrti po redu subotnji protest održaće se danas od 14 sati, a iz Ekološkog ustanka su najavili da će protest biti održan ispred zgrade Vlade.

Glavni zahtev je da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koje su potpisane sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto proterao iz Srbije.

– Zahtevamo, momentalno obustavljanje svih krivičnih postupaka koji se vode protiv građana kojisu protestovali na blokadama – saopštili su iz Ekološkog ustanka.

Zahtev je i procesuiranje svih batinaša koji su vršili nasilje nad demonstarntima – kako na Šabačkom mostu tako i na svim drugim mestima.

Ovu informaciju najavio je predstavnik Ekološkog ustanka Đorđe Miketić, koji je u intervjuu za Nova.rs rekao da su protesti ozbiljno uzdrmali vlast.

– Građani su doživeli novi šamar od Rio Tinta, ustvori to je već sve što smo odavno znali. Oni nastavljaju punom parom. Ono što je dobro jeste što smo videli da su povuklu ponude za posao, da više ne zapošljavaju nove ljude. Ozbiljno smo ih uzdrmali, kao i ovu vlast. Već se polako zahuktava cela stvar oko Rio Tinta. Svi građani kada čuju ime „Rio Tinto“, već znaju šta se sprema i koji je problem u pitanju – kazao je on i dodao:

– Rešili smo do sada neke tri tačke: to su ona dva zakona koji su bili neki okidač za neku veliku pobunu građana, ukinuli su i Prostorni plan grada Loznice koji je veliki problem bio. Međutim, postoji i Uredba vlade Republike Srbije, po kojoj oni i vršljaju po Srbiji. Tako da to očekujemo da se ukine i tražimo da sve što je potpisano, svi memorandumi i ugovori budi izneti na sto. Neko se dogovarao u naše ime, a građani Srbije to ne znaju – istakao je Miketić.

Ranije, aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će Rio Tinto proći kao Oskar Poćorek 1914. na Drini.

– Proći će kao Poćorek na Drini 1914. godine, to je moj odgovor. Neka nastave da rade, ne znam šta čekaju. Neka slobodno krenu sa mehanizacijom gore prema Loznici, mi ćemo pozvati na opštu mobilizaciju. Propao im je svaki evro koji su uložili do u taj projekat, a propašće im i svaki drugi. Rio Tinto je neprijatelj kojeg moramo da proteramo iz kuće – rekao je Jovanović.

Oglasio se Rio Tinto: Nastavljamo sa projektom “Jadar”

Original Article