Danas nastavak sednice Skupštine Kosova, neizvestan kvorum za izbor predsednika

Nastavak vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj treba da se nastavi sa procedurom izbora predsednika Kosova, zakazan je za danas u 17 časova.

BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS: Skupština Kosova
Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS / Skupština Kosova

Sednica je sinoć kasno prekinuta jer nije bilo kvoruma za odlučivanje, nakon pauze koja je trajala više od sat vremena.
U dva glasanja u prvoj rundi za izbor predsednika glasalo je 78, odnosno u ponovljenom glasanju 79 poslanika.
Nisu glasala trojica poslanika DSK Avdulah Hoti, Dritan Seljmanaj i Agim Veljiu, koji su bili u sali i time onemogućili kvorum koji bi omogućio prvu rundu glasanja za predsednika.
Inače sednici nisu prisustvovali svi poslanici Demokratske partije Kosova, sedam poslanika Alijanse za budućnost Kosova, 10 poslanika Srpske liste i poslanici manjina Adem Hodža iz Jedinstvene goranske partije i Fadilj Gaši iz Romani inicijative, bliski Srpskoj listi.
Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je sinoć da se ne može ići na drugi krug glasanja za predsednika sve dok u prvom krugu ne glasa najmanje 80 poslanika, čime bi se stvorio kvorum za punovažno odlučivanje.
Prema njemu ovakva situacija može da se produži sve do 5. maja kada aktuelnom v.d. predsednika prestaje mandat i kada se shodno Ustavu Kosova raspušta parlament.
Rekao je da se ne može preći u drugu i treću rundu glasanja pre nego što bude iskorišćeno pravo glasanja u prvoj rundi, i to samo kada za kandidate za predsednika glasa najmanje 80 poslanika.
U medijima je bilo informacija da predsednik Kosova treba da bude izabran najkasnije do 5. aprila, međutim, prema Hasaniju, ta odredba Ustava važi kada je u pitanju redovni mandat predsednika, ali ne i za v.d. predsednika.
Prema Ustavu Kosova u prva dva kruga glasanja biće izabran kandidat koji osvoji 80 glasova, dok je za izbor u trećem krugu glasanja potrebno da kandidat dobije najmanje 61 glas, a neophodno je da glasa najmanje 80 poslanika.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article