Danas izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva

Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike. Birališta u Severnoj Mitrovici otvorena su jutros u sedam sati, a na njima su jasno istaknuta uputstva i o primeni zaštitnih mera od epidemije, javlja Kossev.

Kosovska Mitrovica Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC
Kosovska Mitrovica Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Ovo su prvi kosovski izbori koji se održavaju u vreme pandemije koronavirusa usled čega je kosovska Centralna izborna komisija usvojila je upustvo i odredila mere koje će se primenjivati tokom izbornog dana, a koje se odnose kako na glasače, tako i na osoblje u izbornom procesu. Neke od ovih mera su nošenje zaštitnih maski, održavanje distance, dezinfekcija ruku.

Na prvoj konferenciji za medije jutros, Centralna izborna komisija potvrdila je da su sva biračka mesta u obe opštine otvorena na vreme.

Pravo glasa imaće i oni koji su oboleli od kovida, a nalaze se u kućnoj izolaciji.

CIK je prethodno najavila da su formirani mobilni timovi koji će posećivati obolele od kovida na kućnim adresama, da bi i oni ostvarili svoje glasačko pravo.

Građani Severne Mitrovice glasaće na ukupno 27 biračkih mesta, u okviru sedam biračkih centara, i to u: OŠ "Sveti Sava", Srednja tehnička škola "Mihailo Petrović Alas", Medicinska škola, Mikronaselje, privatna kuća u Kolašinskoj ulici, privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala i istureno odeljenje OŠ "Sveti Sava" u Suvom Dolu.

Građani Severne Mitrovice imaju priliku da biraju jednog od četiri kandidata – pod rednim brojem 121, ispred pokreta Samoopredeljenje – Erden Atić, pod brojem 122, nezavisni kandidat Dušan Milunović, pod brojem 123, kandidat Srpske liste Milan Radojević i pod brojem 124 kandidat PDK Fljorent (Florent) Azemi.

I za ove izbore u Severnoj Mitrovici glasači iz mitrovičkih institucija došli su kolektivno. Sa njima su čelnici Srpske liste – kandidat za gradonačelnika Srpske liste Milan Radojević, prethodni gradonačelnik, a sadašnji ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić, poslanik Igor Simić i ostali, navodi Kossev.

Danas će biračima u Severnoj Mitrovici i Podujevu biti dozvoljeno da se kreću do 22 sata iako je na snazi policijski čas od 19 do pet sati. Mera će važiti samo danas, a odnosiće se i na osoblje u izbornom procesu. Pravo glasa u Severnoj Mitrovici ima 23.180 registrovanih birača, a u Podujevu 87.800. Birački centri zatvaraju se u 19 časova.

Izvor: Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article