U Velikoj Britaniji došlo je do smene vlasti, pošto je Laburistička partija Kira Starmera odnela ubedljivu izbornu pobedu nad Konzervativcima i Rišijem Sunakom.

Laburisti će se tako naći na vlasti prvi put još od 2010. godine.

U ranim jutarnjim časovima, Riši Sunak, odlazeći premijer, priznao je poraz i rekao je da je pozvao Starmera da mu čestita

S druge strane, Kir Starmer rekao je da je Britanija glasala za promene i da je vreme da njegova stranka to sprovede.

A ovo su četiri najznačajnije tačke britanskih izbora.

1. Istorijska pobeda Laburista i razjedinjena opozicija

Laburisti će imati više od 400 od 650 mesta u Donjem domu britanskog parlamenta, dok će konzervativcima pripasti nešto više od 110, i to je jedna od najubedljivijih pobeda u istoriji Velike Britanije.

Predviđanja su bila da će laburisti osvojiti 408 od 650 mesta (na kraju osvojili 411) što je znatno više od 326 koliko potrebnih za većinu.

Pre pet godina, malo je političara ili političkih komentatora očekivalo da će se laburisti tako brzo oporaviti nakon poraza iz 2019. Treba napomenuti da je pobedi Laburista kumovala i razjedinjenost opoziciji, pre svega desničarska partija Najdžela Faraža „Reform UK“ koja je privukla deo konzervativnih glasača, kojima su Boris Džonson, Liz Tras i Riši Sunak već dozlogrdili. 

2. Prokliznuće Škotske nacionalne partije

Škotska nacionalna partija, koja je već godinama jedna od najdominantnijih političkih opcija u Škotskoj, sinoć se okliznula.

Iako je 2019. ŠNP osvojila 48 mesta u Škotskoj, Laburisti su ih ove godine ubedljivo pobedili.

Možda ŠNP nije uspela da obezbedi nezavisnost Škotske na referendumu 2014. godine, ali je zato osvajala većinu mesta na svim izborima u Velikoj Britaniji od 2015, plus vodi regionalnu škotsku vladu od 2007.

Ove godine je kampanju vodila na osnovu argumenta da bi, ako dobije većinu od 57 mesta, imala mandat da ponovo pregovara o referendumu o nezavisnosti. 

3. Uspon Najdžela Faraža?

Najdžel Faraž, vatreni zagovarač probregzitovske i antiimigracionih politika, konačno se domogao britanskog parlamenta. On i još trojica njegovih kolega tako će oformiti mali, ali veoma bučan, desničarski blok u Vestministeru.

Iako je Faraž već poznata medijska ličnost, vođenje male stranke u Vestminsterskom parlamentu garantuje mu još veću medijsku izloženost u budućnosti.

Vredi napomenuti i da je Faražova stranka zauzela drugo mesto u desetinama izbornih jedinica, posebno u onima koje su ranije podržavale Bregzit. To znači da bi na idućim izborima, ukoliko Starmer zakaže, Reforma UK mogla da postane potencijalno opasniji politički takmac. 

4. Šta se dešava s britanskim biračkim telom?

Na prošlim izborima, pre pet godina, pričalo se o tome kako su Boris Džonson i Konzervativna partija preuzeli tradicionalna radnička uporišta laburista, uglavnom zbog toga što su birači u tim oblastima blagonaklono gledali na Bregzit.

Starmerova sinoćna pobeda ipak sugeriše da do prevelikih previranja u biračkom telu Velike Britanije ipak nije došlo, ali i da su tradicionalne „plemenske“ lojalnosti po kojima ljudi glasaju po navici znatno oslabile. Britanski birači su prilično spremni da povuku poverenje političaru koji ih je razočarao.

Ubedljiva pobeda na jednim izborima ne znači da će i u sledećem izbornom ciklusu biti isto. 

Post Views: 151

Originalni tekst