(Beta) – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas u Beogradu izjavio da je jasno da je na globalnom planu u toku pokušaj istorijske rekompozicije međunarodnih odnosa.

On je u govoru novoj generaciji polaznika Diplomatske akademije rekao da je u takvim okolnostima veština izboriti za sopstvenu poziciju među oštro suprotstavljenim interesima.

„U takvim okolnostima, Republika Srbija je zbog svog istorijskog iskustva i geopolitičkih specifičnosti pod posebnom lupom i neretko izložena različitim pritiscima. Ono što je važno da zapamtite to je da će Republika Srbija, kao i do sada, voditi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija“, naveo je Dačić.

Među 50 polaznika nove generacije su zaposleni u organima državne uprave i javnom sektoru, predstavnik Srpske pravoslavne crkve, a ima ih i iz Republike Srpske i iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

„Ministarstvo spoljnih poslova pridaje veliki značaj stručnom usavršavanju kadrova koji se u okviru državnih i javnih institucija Republike Srbije bave međunarodnom saradnjom što je od posebne važnosti u vremenu dramatičnog usložnjavanja spoljnopolitičkih odnosa“, rekao je ministar i podsetio da je „znanje glavno oružje u diplomatskim borbama“.

Poručio im je da sve svoje napore maksimalni ulože u sticanje novih znanja potrebnih da bi na najbolji način zastupali nacionalne interese Srbije.

„Republika Srbija, kao zemlja koja je uvek imala jasnu i principijelnu poziciju i ulogu na međunarodnom planu, pouzdan je i kredibilan partner koji nastoji da doprinosi regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbednosti. Iako smo bili suočeni s brojnim izazovima i veoma složenim geopolitičkim okolnostima, uspeli smo da sačuvamo svoju stabilnost i da nastavimo putem snažnog napretka“, istakao je Dačić.

Post Views: 23

Originalni tekst