Dačić: Tema međustranačkog dijaloga izborni uslovi, a ne marginalne stvari

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je vlast opredeljena za međustranački dogovor, čiji je početak načelno dogovoren sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, ali da još nije utvrđen format i ko će učestvovati od stranaka.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

"Treba da se razgovara šta promeniti u izbornim uslovima – da li nešto u zakonu, u uslovima finansiranja kampanje, kontrole glasačkog procesa, da li u medijskom smislu nešto promeniti, odnosno da ima više emisija koje se bave politikom", rekao je Dačić za TV Hepi.

On je, misleći na zahtev opozicije da se razdvoje izbori, naveo da je nekadašnji predsednik države Boris Tadić skratio mandat da bi istovremeno bili predsednički i parlamentarni izbori i da je tad "to bilo dobro a sada ne valja".

"Ali, to su marginalne stvari koje nisu ni predmet ozbiljnog dijaloga", rekao je Dačić, navodeći i da nigde u svetu ne postoji kao tema ministarstvo za izbore.

Govoreći o zahtevima opozicije, kao što je predlog za promenu izbornih uslova, on je naveo da Skupštini nije ništa zvanično poslato, i da su oni "možda to poslali evropskim institucijama".

Dačić je početkom februara razgovarao sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, nakon čega je saopštio da je načelno dogovoreno da se međustranački dijalog nastavi u martu i da u narednih desetak dana treba da se odrede "tehnički" detalji, forma i teme.

Ko će učestvovati u dijalogu nije još obelodanjeno, a nije poznato ni da li će i na koji način učestvovati predstavnici opozicije, koji su dosad u više navrata pokušali da se dogovore oko jedinstvene platforme. Svoje predlog iznele su Dveri i deo opozicije koji je bojkovotao prethodne izbore.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article