Dačić: Spreman sam za razgovore sa strankama već sutra, EP odlaže početak međupartijski dijaloga

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je spreman za početak međustranačkog dijaloga već sutra i da nije on taj koji koči i usporava dijalog. On je povodom saopštenja evroparlamentaraca koji posreduju u međustranačkom dijalogu da će pripremna faza trajati dva meseca, rekao da je tako nešto „besmisleno“ i da će on početi razgovore sa strankama.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

Ivica Dačić je za RTS naveo da je on hteo da dijalog počne 15. marta, ali da su evroparlamentarci rekli da ne mora baš toliko da se žuri.

„Da ne ispadne posle da ja nešto kočim i usporavam. Ja sam tu, i sutra može da počne dijalog, ali oni hoće pripremnu fazu“, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Dačić je ponovio da evroparlamentarci hoće da pripremna faza traje dva meseca i naveo da će on početi da razgovara sa strankama u svakom slučaju.

„Ne možemo da čekamo da nam donesu rešenje na poslužavniku jer ima više stranaka koje žele direktno predstavnicima vlasti da daju svoje predloge. Sigurno mi ne pada na pamet da čekam dva meseca“, rekao je Ivica Dačić.

Dodao je da evroparlamentarci u suštini žele da komuniciraju sa strankama iz opozicije koje njih interesuju.

Naveo je i da će dijalog potrajati, a da bi trebalo da se što pre dođe do nekog cilja i da se postignu određena rešenja koja na praktičan način mogu da poboljšaju izborne uslove.

Na pitanje da li je moguć dijalog na dva koloseka, sa onima koji žele posredstvo evroparlamentaraca i sa onima koji ne žele, Dačić ističe da svako ima pravo da predloži određena rešenja.

„Niti rešenja koja neko drugi predlaže treba da budu sveto pismo“, rekao je Ivica Dačić i dodao da smatra da je suština za neke stranke u tome da će EP njima da donese povlašćeni status i pobedu na izborima, poručujući da od toga nema ništa.

Kako je rekao predsednik Skupštine, potrebna su održiva i realna rešenja, a ne neka koja nigde na svetu ne postoje.

Na pitanje šta će dešavati od ponedeljka, Dačić je naveo da će evroparlamentarci pojedinačno razgovarati sa predstavnicima stranaka u naredna dva meseca.

On smatra da je trebalo svi da se okupe i iznesu svoje platforme i da se traže rešenja.

„Nisam ja adresa na koju neko treba da se žali. Ponudio sam 15. mart kao datum da se svi okupimo, i nismo, jer su predstavnici EP ušli u pripremnu fazu koja će trajati dva meseca“, rekao je Ivica Dačić.

Evropski parlament 25. marta 2021. je usvojio rezoluciju o izveštajima Komisije za Srbiju 2019-2020, kojom to telo pozdravlja pokretanje druge faze dijaloga pod nadzorom Evropskog parlamenta i daje snažan mandat timu za sprovođenje da nastavi da radi zajedno sa Narodnom skupštinom na izgradnji konsenzusa i poverenja u političkom spektru.

Druga faza međupartijskog dijaloga pokrenuta je 1. marta 2021. razgovorom predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa predstavnicima EP.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article