Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da sprečavanje rasprave o NATO bombardovanju Jugoslavije u Savetu bezbednosti predstavlja „presedan koji se odavno nije desio“ i da je Srbija razočarana takvim ishodom.

Nakon što na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) nije prihvaćen predlog Rusije da se raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije, Dačić je na konferenciji za medije u sedištu UN u Njujorku rekao da je Srbija razočarana „zbog toga što je sprečeno da se u SB UN čuje istina o agresiji NATO-a“.

„Došli smo na poziv SB UN da raspravljamo o ovoj temi. Smatramo da je ta tema izuzetno važna za međunarodno-pravni poredak i da se danas, kao što je i samo bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, desio jedan presedan koji se odavno nije desio u SB UN. Uvedeno je proceduralno glasanje, o čemu je trebalo mnogo ranije da odlučuju, a ne kad je sednica već počela“, kazao je Ivica Dačić.

Za dnevni red sednice glasale su tri članice Saveta bezbednosti – Rusija, Kina i Alžir, dok je ostalih 12 bilo uzdržano. Za usvajanje je bilo potrebno devet glasova.

Dačić je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru, dok je za zemlje koje su bile uzdržane rekao da su mnoge od njih zauzele takav stav „jer nisu htele da nameću sebi probleme u odnosima sa velikim silama“, a da neke „nisu želele da se govori o nečemu o čemu očigledno postoje dvostruki standardi“.

„Govorili su 1999. da je bombardovanje bilo potrebno zbog humanitarnih razloga. A kakvi su to humanitarni razlozi bili govori podatak da je izvršeno gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije. Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba praktično proterano u poslednjih nekoliko meseci, kada Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali se zato nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama kao što su Parlamentarna skupština NATO-a i Savet Evrope“, naveo je Dačić.

„Kršenje principa međunarodnog prava“

On je kazao da mu je „žao što neke zemlje preuzimaju ulogu glasnogovornika onih koji su izvršili agresiju na Jugoslaviju“ i dodao da će ono što nije mogao da kaže na sednici SB UN distribuirati svim medijima – „da je NATO agresija nelegalna sa aspekta međunarodnog prava“.

Naveo je da upotreba sile u međunarodnim odnosima predstavlja kršenje temeljnih principa međunarodnog prava i dodao da su to i same članice NATO-a govorile, „kvalifikujući tu akciju kao nelegalnu, ali legitimnu upotrebu sile u cilju zaustavljanja navodne humanitarne katastrofe“.

„Cinično je da danas ne možemo ni da govorimo o tome u SB UN, a pre 25 godina nisu ni pitali SB UN da li će da nas bombarduju. Pored bombi, ne možete ništa ni da kažete o svemu tome. To govori o međunarodno-pravnom poretku, to govori o međunarodnom pravu, to govori da li UN i dalje postoje“, rekao je Dačić.

Dodao je da samovoljna upotreba oružane sile nije dopuštena i da je jedino moguća u strogo definisanim uslovima koji su predviđeni Poveljom UN.

„NATO i njegove članice nisu imale osnov utemeljen u međunarodnom pravu za agresiju na Jugoslaviju. Zato što je svih ovih godina i decenija bila u pitanju nelegalna borba za odvajanje Kosova od Srbije i Jugoslavije“, rekao je Dačić.

Post Views: 26

Originalni tekst