Dačić: Sledeće nedelje sastanak sa Mekalisterom o nastavku međustranačkog dijaloga

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovaraće sledeće nedelje sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o nastavku, dinamici, temama i učesnicima međustrančkog dijaloga. Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama jer se ovde razgovara o izbornim uslovima, rekao je Dačić.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

On je najavio da će na sledećim izborima biti poštovane preporuke OEBS-ove misije ODIHR, ali da će sve odluke ipak doneti Vlada Srbije.

Dačić je za RTS rekao da je to nastavak procesa koji je dogovoren sa prethodnom predsednicom Skupštine Majom Gojković kada je definisano da dijalog bude nastavljen posle izbora.

Na tom sastanku definisano je i da predsednik Skupštine Srbije i predstavnik Evropskog parlamenta (EP) budu kopredsedavajući sastanka, rekao je Dačić.

Dačić je odbacio navode da opozicija čeka njegov poziv i rekao da su mu se ovim povodom obratile samo "Dveri" dok pojedine opozicione stranke, kako kaže "spremaju stavove koje upućuju EP".

"Ako neko shvati dijalog kao želje i pozdrave slušalaca ili očekuje da će im to doneti prelaznu vladu, oni su na pogrešnom putu", rekao je Dačić.

Dačić tvrdi da je 80 odsto prethodno dogovorenih uslova ispunjeno, ali da opozicija na primer traži razdvajanje predsedničkih od parlamentarnih izbora, a kako je dodao, on je "svedok da je Boris Tadić nekada skratio mandat kako bi izbori bili istog dana".

"Ovde deo opozicije smatra da je viša klasa i ne želi da sedne sa Čankom ili Čedom ili Šešeljem, a neki neće sa evropskim posrednikom, tako da ćemo mi da saslušamo sve. Ako neko ne zna kako ćemo, biće primenjeno 27 preporuka ODIHR-a i nemamo šta da raspravljamo", istakao je Dačić.

Zaključio je da ipak ne postoji čarobni štapić "koji će napraviti da prazna vreća stoji uspravno" i ocenio da opozicija nema politiku za pobedu na izborima i toga je svesna.

Takođe, objasnio je da su neki imali primedbe na ponašanje nekih evropskih parlamentaraca poput Tanje Fajon za koju smatraju da je bila pristrasna, ali da je EP generalno kritikovao bojkot, da žele da pomognu, ali da su odluke na državi.

Izvor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article