Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je predlog Rezolucije o Srebrenici „nepromišljeni gest“ sa ciljem vršenja pritiska na Srbiju, da zemlje kosponzori te rezolucije sigurno neće odustati, kao i da glasanje sigurno neće biti 2. maja već, kako je rekao „videće se kada“.

Gostujići na TV Prva, on je rekao da „kreatori rezolucije“ nisu očekivali da će Srbija tako snažno da se suprotstavi.

„Očekivali su da ćemo da negiramo zločin, umesto toga išli smo proceduralno, naveli smo da je prekršen član 12 Povelje UN, da nema koncenzusa u BIH i u zemljama regiona“, rekao je Dačić.

„Ne samo da nije bilo koncenzusa u svetu, regionu i BiH, nego niko nije ni obavestio Srbiju da se (predlog rezolcije) sprema i to je razlog što je naišao za takav prijem kod nekih članica UN“, naveo je on.

U razgovoru sa predsedstavnicima UN autori su videli da nema velikog broja entuzijasta, to se vidi i po manjem broju kosponzora, dok je Malavi čak i povukao kosponzorstvo, kazao je Dačić.

„Čuo sam se telefonom sa 69 ministara spoljnih poslova, i jedan deo je protiv a jedan uzdržan“, izjavio je Dačić.

On je dodao da ako žele da stave na glasanje rezultat će biti daleko od onoga što žele, kao i da to nema veze sa pomirenjem već će samo produbiti podele.

Dačić je rekao da je Rusija zahtevala hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o BiH, da je zakazana za 30. april i da će se na njoj onlajn obratiti srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Dačić je podsetio da će sredinom maja biti redovna sednica Saveta bezbednosti o BIH i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučiti ko će tamo tada ići da predstavlja Srbiju.

Rezolucija zavisi od procene autora kada će biti podneta, još uvek nije u proceduri, idu revizije, ;do sutra je rok na amandmane i tek onda ide dalje, kazao je Dačić.

Uspeh je što smo uspeli da se „o tome porazmisli“, zaključio je Dačić.

Post Views: 2

Originalni tekst